Szukaj

czwartek, 25 września 2014

Żołądki w sosie koperkowym

Przygotowanie: 85 min.
Cena porcji: 2,25 zł
Porcja: 370 kcal



SKŁADNIKI:

1 kg żołądków drobiowych
1 marchewka
pół pęczka koperku
1 cebula
1/5 szkl. śmietany
1/2 szkl. bulionu drobiowego
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
sól, pieprz, szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE:

1. Żołądki oczyść, opłucz. Zalej wodą, zagotuj, po czym zmniejsz płomień i gotuj 10 min. Odcedź, zalej lekko osoloną wodą i gotuj do miękkości (1 godzinę). Marchewkę obierz, drobno zetrzyj. Cebulę obierz i posiekaj.

2. Na patelni rozgrzej masło. Włóż warzywa, smaż 2 minuty. Nie przerywając mieszania, oprósz je mąką. Wlej bulion i gotuj ok. 15 minut.

3. Koperek posiekaj, dodaj do sosu. Wlej śmietanę. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Ugotowane żołądki odcedź. Włóż do sosu.Gulasz mocno podgrzej.



SMACZNEGO! :>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz