Jak wam minął pierwszy dzień jesieni? :) Ja odpaliłam kominek, ponieważ wieczorami w domu robi się już nieprzyjemnie zimno. Dzisiaj na szczęście pogoda poprawiła się i można było nadrobić porządki w ogródku.
Przygotowałam dla Was szybką pizzę. Moje ciasto było zrobione wcześniej i zamrożone. Wam też polecam taki sposób, ponieważ przyspiesza to bardzo pracę. Nie jest to odkrywcze ani wysublimowane danie, ale może zainspiruje was do zrobienia na obiad własnej pizzy ;)
Smacznego.
CIASTO:
500 g mąki
1 opakowanie drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
Zagnieść ciasto z podanych wyżej składników i odstawić do wyrośnięcia, następnie rozwałkować wg upodobań.
FARSZ:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano
4 ząbki czosnku
pół cebuli
7 plasterków żółtego sera
szynka
sól
Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć z wodą, dodać oregano i trochę rozdrobnionego czosnku.
Ser pokroić w cienkie paski.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć połowę sera, posypać oregano i resztą rozdrobnionego czosnku. Rozłożyć cebulę i szynkę pokrojone w cienkie plasterki. Lekko doprawić solą i wyłożyć resztę żółtego sera.
Piec w temperaturze 200 stopni ok.15 min. Do pizzy podawać pozostały sos pomidorowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz