SKŁADNIKI:
1 pakowanie ciasta francuskiego
(oczywiście najlepszą opcją byłoby zrobienie ciasta samemu, ale nie każdy ma na to czas, więc pójdziemy na łatwiznę ;-) )
80 g startego żółtego sera
ostra i łagodna papryka do smaku
4 cienkie plasterki chorizo lub szynki krakowskiej
WYKONANIE:
Na dużej desce rozwiń płat ciasta francuskiego i posyp serem żółtym. Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm.
Jeżeli chcesz zrobić paluchy w dwóch różnych smakach to na połowie ciasta rozłóż dodatkowo pokrojoną w bardzo drobne paseczki chorizo lub szynkę krakowską. Oprósz wszystko delikatnie papryką.
Przekrój płat ciasta wszerz na pół, a następnie na paski szerokości ok. 10 mm. Każdy pasek mocno zwiń wokół osi w cienkie spiralki i rozłóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pamiętaj aby zachować odległość, bo paluszki podczas pieczenia będą rosły. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz 10 -15 min., aż paluszki będą złociste (uważaj, aby ich nie przypalić).
Wyjmij gotowe paluszki z piece i ostudź. Przechowuj w szczelnym pojemniku do 2 dni.
SMACZNEGO CHRUPANIA!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz