Szukaj

sobota, 20 września 2014

Czosnek - troszeczkę informacji i PYSZNA KREMOWA ZUPA CZOSNKOWA

Czosnek jest jednym z moich ulubionych dodatków w kuchni. Wiem, że niektórych odstrasza swoim specyficznym zapachem, jednak wspaniale wzbogaca smak dań, szczególnie mięsnych. W zależność od sposobu w jaki go przygotujemy/dodamy może być delikatny i słodkawy lub wyrazisty i ostry.
Jest on najczęściej używany w kuchniach azjatyckiej oraz śródziemnomorskiej, jednak ze względu na swoje właściwości lecznicze zdobył rzeszę fanów na całym świecie. Czosnek pozytywnie wpływa na libido i wzmacnia wytrzymałość sportowców oraz jest źródłem antyoksydantów niezbędnych przy profilaktyce nowotworowej. Na rynku dostępnych jest wiele tabletek i syropów wzmacniających z jego zawartością, próbowaliście któryś z nich?

Zastosowanie kulinarne czosnku jest bardzo szerokie. Idealnie współgra z mięsem, rybami i warzywami. Często dodawany jest do małż, czy ślimaków a także makaronów. Jest nieodzownym składnikiem wielu zup i potraw z dziczyzny. Starty ząbek czosnku świetnie poprawia smak octu i dressingów do sałatek. Jest po prostu niezastąpiony!

Aby zachęcić Was do częstszego stosowania czosnku podaję kilka sposobów na "zabicie" jego nieprzyjemnego zapachu, który towarzyszy nam po zjedzeniu potraw:
- żucie kminku lub fasolki szparagowej
- czerwone wino (osładza czosnkowy zapach)
- jogurt lub mleko
- łyżka miodu
- pietruszka
- ssanie ziaren kawy, imbiru
- goździki.

A na zakończenie przepis na pyszną, rozgrzewającą zupę czosnkową z góralskim dodatkiem. Możecie ją zrobić zarówno w postaci kremu (wtedy należy dodać mniejszą ilość wody) oraz jako normalną zupę (ze zmiksowanymi ziemniakami lub ziemniaczkami pokrojonymi w małą kostkę).
Trzymajcie się ciepło w zbliżające się deszczowe wieczory! :)










SKŁADNIKI:

1,5 l bulionu mięsno - warzywnego
2 główki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
5 małych ziemniaków
szczypta tymianku
sól, pieprz
1 szkl. śmietany kremówki 30 %
oscypek







WYKONANIE:

1. Podsmaż na maśle obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki.


2. Przesyp składniki do garnka o grubym spodzie i zalej bulionem. Gotuj aż zmiękną ziemniaki, ok. 30 min.


3. Jeżeli dodałeś mniejszą ilość wody i przygotowujesz krem to zmiksuj całość na gładką masę. Ja zrobiłam zwykłą zupę, w której również możesz zmiksować wszystko za pomocą blendera lub wyciągnąć ziemniaki i później dodać do zmiksowanej zupy.
4. Dodaj śmietankę i dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem.
5. Na koniec dodaj pokrojony w kosteczkę oscypek i podawaj ze świeżym pieczywem.


1 komentarz:

  1. Zupa czosnkowa jest wspaniała i do tego swietna na przeziębienia :)

    OdpowiedzUsuń