Szukaj

czwartek, 18 września 2014

Faszerowana cebula z sosem pomidorowym i ryżem

Witam po dłuższej przerwie i obiecuję, że biorę się znowu porządnie za prowadzenie bloga. Mam już dla Was masę nowych przepisów, zarówno tych prostszych, jak i bardziej skomplikowanych :-)
Dzisiaj zaczniemy od faszerowanej cebuli. Jest to łatwe danie, które na pewno zasmakuje każdemu i zaspokoi żołądek największego głodomora.




Składniki:

4 porcje
1 porcja: 309 kcal
przygotowanie: 1 godz 40 min
koszt za całe danie: 8,23 zł


4 duże cebule
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
200 g ryżu (dwie paczuszki)
pomidory w puszce
mięso mielone wołowo - wieprzowe
1 kula mozzarelli
sól, pieprz
kolendra (suszona lub w ziarnach)


Przygotowanie:

1. Obierz cebule, zetnij wierzch, włóż je do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj przez ok.30 - 40 minut. Następnie przestudź i delikatnie usuń środkowe pierścienie.
2. Ryż ugotuj, odcedź, wymieszaj z pomidorami razem z zalewą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. przypraw do smaku i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego.
3. Mięso wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą i posiekaną natką, przypraw solą i pieprzem oraz kolendrą. Farsz nałóż do cebul, ustaw je na ryżu i zapiekaj 40 minut pod przykryciem. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę.
4. Przed podaniem posyp świeżą natką.




SMACZNEGO !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz