Szukaj

sobota, 22 czerwca 2013

Koperkowo-czosnkowa miruna z masłem



 Witajcie,
Muszę się przyznać, że uwielbiam ryby - pod każdą postacią. Mam zamiar jeść ich trochę więcej w okresie letnim, do czego zachęcam również Was. Wpłynie to zapewne pozytywnie na nasze samopoczucie, wygląd i zdrowie. Dzisiaj zaprezentuję Wam filet z miruny Jest to bardzo smaczna rybka o delikatnym smaku. Zaletą filetu z tej ryby jest to, że posiada skórkę, przez co mniej się rozwala podczas obróbki. Przygotowałam ją w kołnierzu, ale równie dobrze smakuje usmażona w cieście naleśnikowym.
A jakie są Wasze ulubione ryby?

Smacznego !


Składniki (na 4 porcje):
2 duże filety z miruny
pęczek koperku
masło
sól, pieprz
cytryna
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Koperek i czosnek drobno posiekać, a cytrynę pokroić w plastry (4-5 plasterków wystarczy).


Filety dobrze osuszyć za pomocą papierowych ręczników, nasmarować masłem i doprawić solą i pieprzem.
Włożyć do kołnierza, posypać przygotowanym czosnkiem i koperkiem. Skropić cytryną i udekorować przygotowanymi plastrami. Kołnierz dobrze zamknąc. Rybę piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach.



Ja podałam z młodymi ziemniakami, na plastrach pomidorów.

1 komentarz: