Witajcie,
Muszę się przyznać, że uwielbiam ryby - pod każdą postacią. Mam zamiar jeść ich trochę więcej w okresie letnim, do czego zachęcam również Was. Wpłynie to zapewne pozytywnie na nasze samopoczucie, wygląd i zdrowie. Dzisiaj zaprezentuję Wam filet z miruny Jest to bardzo smaczna rybka o delikatnym smaku. Zaletą filetu z tej ryby jest to, że posiada skórkę, przez co mniej się rozwala podczas obróbki. Przygotowałam ją w kołnierzu, ale równie dobrze smakuje usmażona w cieście naleśnikowym.A jakie są Wasze ulubione ryby?
Smacznego !
Składniki (na 4 porcje):
2 duże filety z miruny
pęczek koperku
masło
sól, pieprz
cytryna
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Koperek i czosnek drobno posiekać, a cytrynę pokroić w plastry (4-5 plasterków wystarczy).
Filety dobrze osuszyć za pomocą papierowych ręczników, nasmarować masłem i doprawić solą i pieprzem.
Włożyć do kołnierza, posypać przygotowanym czosnkiem i koperkiem. Skropić cytryną i udekorować przygotowanymi plastrami. Kołnierz dobrze zamknąc. Rybę piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach.
Ja podałam z młodymi ziemniakami, na plastrach pomidorów.
Uwielbiam taką rybkę! /Ewa.
OdpowiedzUsuń