Szukaj

czwartek, 18 kwietnia 2013

Sałatka z ricottą i pomarańczą


Witajcie,

Mamy dla Was dzisiaj sałatkę, która na talerzu wygląda efektownie, a do tego wspaniale smakuje. Połączenie delikatnej ricotty, słonego salami, granatu i pomarańczy nie jest oczywiste, dlatego tworzy coś ciekawego, co wniesie "powiew świeżości" do Waszych kuchni ;)

Przyznamy się, że z serem ricottą nie mieliśmy wcześniej do czynienia, ale zachwycił nas jego delikatny smak. Już nie możemy się doczekać kiedy wykorzystamy go w innych daniach. Mamy nadzieję, że będziecie nam towarzyszyć w dalszych eksperymentach kulinarnych :)

SKŁADNIKI:
1 opakowanie mixu sałat
150 g ricotty
1 duża pomarańcza
1/2 granata
kawałek pikantnego salami lub kiełbasy chorizo
3 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżeczki miodu
1 łyżka octu winnego
2 łyżeczki suszonego estragonu
sól
czarny pieprz



WYKONANIE:

1. Pomarańczę obrać ze skórki, usunąć błonki i pokroić na cząstki.
2. Na talerzach rozłożyć sałatę, dodać ricottę, oprószyć wszystko solą, dodać pomarańcza i nasiona granatu.







3. Oliwę wymieszać z miodem i octem winnym. Doprawić estragonem, solą i pieprzem.
4. Salami (kiełbaskę) pokroić w cienkie plastry i smażyć na patelni przez kilka minut, aż będzie chrupiące. Zdjąć z ognia i rozłożyć na sałatce.


5. Gotową sałatkę polać gotowym sosem i tłuszczem z patelni.




SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Jaaaa, jakie fantastyczne kolory, nie znałam jeszcze takiego połączenia smaków w sałatce - na pewno spróbuję w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Zaskakuje ilością smaków i do tego pięknie wygląda.

      Usuń
  2. Od samego patrzenia zgłodniałam..świetnie wygląda. Zrobię!!:) dziękuję.

    OdpowiedzUsuń