Szukaj

czwartek, 18 kwietnia 2013

Słodko - słony blok czekoladowy Nigelli Lawson


Nie ukrywam, że w tym przepisie najbardziej spodobały mi się prostota i szybkość przygotowania. Do tego uwielbiam czekoladę i mogłabym ją jeść pod każdą postacią, im słodsza - tym lepsza! Gdy zobaczyłam ten przepis w jednym z odcinków kulinarnego programu Nigelli Lawson od razu postanowiłam wypróbować. Nie spodziewałam się jednak, że będzie to takie pyszne! Batoniki zniknęły ze stołu w godzinę, nawet przekonała się do nich koleżanka, która nie przepada za orzechami. 
Jeżeli macie 10 minut wolnego czasu i ochotę na coś słodkiego, nie zastanawiajcie się! Można zrobić sobie od czasu do czasu dzień kulinarnej rozpusty ;)

SKŁADNIKI:

2 tabliczki czekolady mlecznej
1 tabliczka czekolady gorzkiej
125g masła
2 łyżeczki syropu melasowego (ja zastąpiłam płynnym miodem)
250g solonych orzeszków ziemnych
2 batony Twix

WYKONANIE:
1. Tabliczki czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. Dodajemy masło i miód i mieszamy aż do wyrobienia jednolitej masy.
3. Do miski wsypujemy orzeszki i pokrojone w małe kawałki batony. Mieszamy.
4. Czekoladę zdejmujemy z ognia, dodajemy do niej mieszankę i przekładamy do podłużnej formy wyłożonej folią aluminiową.
5. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny. Gdy się zetnie kroimy na kawałki.





SMACZNEGO :)


2 komentarze:

  1. Nie wierzyłam, że coś tak prostego może być tak pyszne!Blok zniknął w niecałą godzine przy wielu głosach zachwytu.Będę go robiła na pewno często i polecę wszystkim koleżankom.Rewelacja / Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się bardzo, ze az tak zasmakował ;)

      Usuń