Szukaj

sobota, 20 kwietnia 2013

Pyszna rybka pod pierzynką

Odkryliśmy niedawno morszczuka australijskiego i chcialiśmy przedstawić Wam jakiś przepis z nim w roli głównej. Jest to dość duża ryba o badzo delikatnym mięsie, na pewno posmakuje każdemu. Jej smak świetnie komponuje się z dobrze doprawionymi pieczarkami, sosem śmietanowym z dodatkiem koperku i natki, a także serem żółtem. Przepis nie należy do zbyt lekkich, ale jest wart wypróbowania. "Niebo w gębie" ,na które możemy sobie od czasu do czasu pozwolić...Tym którzy nie chcą grzeszyć podczas diety polecamy zrezygnować z sera żółtego.

Smacznego ! ;)

Składniki:
4 porcje

1 kg morszczuka australijskiego
30 - 40 dag pieczarek
2 średnie cebule
400 ml śmietany 12 %
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
20 dag sera żółtego
sok z cytryny
sól, pieprz



Wykonanie:

1. Rybę obmyć, delikatnie przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na 15 minut.





2. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Pieczarki dokładnie obmyć i pokroić w plasterki. Wszystko razem poddusić na patelni, tak aby wyparowała woda.




3. Przygotowujemy sos: koperek i natkę drobno siekamy, mieszamy ze śmietaną.




4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: rybę, podsmażone pieczarki z cebulką, sos smietanowy, starty żółty ser.







5. Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 30 minut. Jeżeli chcemy żeby ser żółty lepiej się przypiekł, należy 5 minut przed wyjęciem ryby ściągnąć przykrywkę.




3 komentarze:

  1. ....pyszna rybka! robiłam dzisiaj na obiad dla rodzinki..miałam problem ze znalezieniem jej w sklepach, bo nie jest dość popularna, ale warto było szukać...Klaudia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się bardzo, że smakowało. Oczywiście do tego przepisu można wykorzystać każdy rodzaj ryby lub filet. :)

      Usuń