Składniki:
600g mąki chlebowej
15 g drożdży
50 ml oliwy
300 ml ciepłej wody
pieprz, sól do smaku
czarne oliwki bez pestek
suszone pomidory z zalewy
świeży lub suszony rozmaryn
Wykonanie:
1. Przygtowujemy zaczyn: drożdże skruszyć, dodać 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15minut.
2. W misce wymieszać mąkę, sól ( uważać, aby nie dodać zbyt dużo, najlepiej 1-2 płaskie łyżeczki) i zaczyn.
3. Do ciepłej wody dodać oliwę i powoli wlaćdo miski delikatnie mieszając. Zagniatać aż składniki się połączą. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie można dodać trochę mąki lecz nie trzeba, po odstawieniu stwiardnieje.
4. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min. godzinę.
5. Blaszkę posmarować oliwą i delikatnie oprószyć solą, wyłożyć ciasto.
6. Palcem zrobić wgłębienia i ułożyć na przemian pokrojone na połówki oliwki i suszone pomidory. Oprószyć wszystko rozmarynem i polać oliwą z suszonych pomidorów. Piec ok. 25 minut w temp. 200 stopni.
wygląda wysmienicie. osobiście nie lubię oliwek, ale suszone pomidory jak najbardziej. niedługo upiekę sobie taki chlebek. /An.
OdpowiedzUsuń