Szukaj

niedziela, 28 kwietnia 2013

Focaccio z suszonymi pomidorami i oliwkami

Focaccio - prosty, włoski chlebek, robiony bez zakwasu. Stanowi podstawę pizzy, ale równie dobrze komponuje się z masłem podawany do sałatek. Ostatnio bardzo modny przepis, ja również postanowiłam go wypróbować.  Czy do niego wrócę? Nie wiem, ale na pewno warto było upiec focaccio jako swój pierwszy w życiu chleb. Jeśli go jeszcze nie jedliście a macie chwilę wolnego czasu, to do roboty :) Smacznego.


Składniki:

600g mąki chlebowej
15 g drożdży
50 ml oliwy
300 ml ciepłej wody
pieprz, sól do smaku
czarne oliwki bez pestek
suszone pomidory z zalewy
świeży lub suszony rozmaryn


Wykonanie:

1. Przygtowujemy zaczyn: drożdże skruszyć, dodać 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15minut.

2. W misce wymieszać mąkę, sól ( uważać, aby nie dodać zbyt dużo, najlepiej 1-2 płaskie łyżeczki) i zaczyn.


3. Do ciepłej wody dodać oliwę i powoli wlaćdo miski delikatnie mieszając. Zagniatać aż składniki się połączą. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo lepkie można dodać trochę mąki lecz nie trzeba, po odstawieniu stwiardnieje.


4. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na min. godzinę.

5. Blaszkę posmarować oliwą i delikatnie oprószyć solą, wyłożyć ciasto.

6. Palcem zrobić wgłębienia i ułożyć na przemian pokrojone na połówki oliwki i suszone pomidory. Oprószyć wszystko rozmarynem i polać oliwą z suszonych pomidorów. Piec ok. 25 minut w temp. 200 stopni.












1 komentarz:

  1. wygląda wysmienicie. osobiście nie lubię oliwek, ale suszone pomidory jak najbardziej. niedługo upiekę sobie taki chlebek. /An.

    OdpowiedzUsuń