Przepis dla smakoszy piwa (i innych alkoholi), którzy lubią dodawać do dań procenty :)
Składniki:
4 białe kiełbasy
60 ml oleju
1 szkl. śmietany (12%)
0,5 l jasnego piwa
3 łyżki chrzanu
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
1 łyżka przyprawy rosołowej
ziemniaki (w zależności od tego ile jecie)
1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy w rondlu, na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy kiełbasę i czekamy aż skórka kiełbasy się zrumieni. Następnie dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.
2. Wlewamy do rondla piwo i zagotowujemy, dodajemy liść laurowy.
3. Dodajemy śmietanę, chrzan, majeranek i przyprawę rosołową. Gotujemy ok. 10 min aż sos lekko zgęstnieje. Podajemy z ugotowanymi i ugniecionymi ziemniakami.
SMACZNEGO!
ciekawy przepis, ja dodaję zamiast śmietany odrobinę octu winnego.
OdpowiedzUsuń