Szukaj

sobota, 17 listopada 2012

"Pleśniak"

Składniki:

3szklanki mąki
6 żółtek
kostka masła/margaryny
1/2szkl. cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kako
słoik powideł porzeczkowych

6 białek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/ szkl. cukru


Wykonanie:

Mąkę z masłem lub margaryną wyrobić. Dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Wyrobić rękami. Podzielić ciasto na trzy części. Do jednej dodać kako i dobrze wyrobić.Dwie części ciasta(białą i ciemną) wstawić do lodówki, aby stwardniały.
Drugą połowę jasnego ciasta rozwałkować i ułożyć w blaszce (21x33cm) posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Posmarować powidłami.
Na tarce o dyżych oczkach zetrzeć ciemną część ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Nałożyć pianę na przygotowane ciasto, a następnie zetrzeć trzecią część ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzananym do 180 stop.przez ok. 50 min.



Można wzbogacić smak placka dodając do powideł dobrze rozdronione orzechy włoskie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz