Szukaj

sobota, 15 września 2012

Sałatka brokułowa z wędzoną szynką


SKŁADNIKI:

średniej wielkości brokuł
2 świeże ogórki
25 dag szynki wędzonej
5 jajek
2-4 ząbki czosnku ( w zależności od tego jak intensywny smak lubicie ;))
mały majonez
sól, pieprz
odrobina soku z cytryny





WYKONANIE:

- Brokuł myjemy i wkładamy do garnka z gotującą się wodą na ok. 7-10 min, tak aby go nie rozgotować.
- Jajka wstawiamy do gotowania, tak aby wyszły na twardo.
- W tym czasie kroimy ogórka w kostkę, a szynkę w dość duże płaty.




- Wyciągamy ugotowanego brokuła. (Pamiętajmy o tym, aby polać go zimną wodą, ponieważ inaczej straci kolor.) Oddzielamy różyczki i umieszczamy w misce/salaterce.

-Dodajemy wcześniej obrane, niezbyt cienko pokrojone jajka.
- Posypujemy wszystko przygotowaną szynką. Delikatnie solimy.


- W kubku przygotowujemy sos: majonez mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Polewamy sałatkę.

- Najlepiej wsadzić do lodówki na godzinę, aby smaki się przejadły. Podawać ze świeżym pieczywem i szyneczką  :)



3 komentarze:

  1. Pycha dla wielbicieli brokuł:D Czylidlamnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, dodaję do ulubionych. Ciekawe jak smakowałaby ta sałatka,gdyby szynkę zastąpić piersią z kurczaka? / Ana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłam kiedyś taką wersję. Brokuł + pierś grillowana z kurczaka + świeży ogórek + jajko + ser żółty + słonecznik. Wszystko zalane sosem czosnkowym. Była bardzo smaczna,tylko dość "ciężka". :) Pozdrawiam.

      Usuń