SKŁADNIKI:
średniej wielkości brokuł
2 świeże ogórki
25 dag szynki wędzonej
5 jajek
2-4 ząbki czosnku ( w zależności od tego jak intensywny smak lubicie ;))
mały majonez
sól, pieprz
odrobina soku z cytryny
WYKONANIE:
- Brokuł myjemy i wkładamy do garnka z gotującą się wodą na ok. 7-10 min, tak aby go nie rozgotować.
- Jajka wstawiamy do gotowania, tak aby wyszły na twardo.
- W tym czasie kroimy ogórka w kostkę, a szynkę w dość duże płaty.
- Wyciągamy ugotowanego brokuła. (Pamiętajmy o tym, aby polać go zimną wodą, ponieważ inaczej straci kolor.) Oddzielamy różyczki i umieszczamy w misce/salaterce.
-Dodajemy wcześniej obrane, niezbyt cienko pokrojone jajka.
- Posypujemy wszystko przygotowaną szynką. Delikatnie solimy.
- W kubku przygotowujemy sos: majonez mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Polewamy sałatkę.
- Najlepiej wsadzić do lodówki na godzinę, aby smaki się przejadły. Podawać ze świeżym pieczywem i szyneczką :)
Pycha dla wielbicieli brokuł:D Czylidlamnie.
OdpowiedzUsuńFajny przepis, dodaję do ulubionych. Ciekawe jak smakowałaby ta sałatka,gdyby szynkę zastąpić piersią z kurczaka? / Ana
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś taką wersję. Brokuł + pierś grillowana z kurczaka + świeży ogórek + jajko + ser żółty + słonecznik. Wszystko zalane sosem czosnkowym. Była bardzo smaczna,tylko dość "ciężka". :) Pozdrawiam.
Usuń