Szukaj

sobota, 15 września 2012

Strogonow z pieczonymi ziemniaczkami curry

Strogonow, niby proste, znane przez wszystkich danie, ale w każdym domu smakuje inaczej. Używamy innych rodzajów mięs, warzyw i przypraw, mieszamy różnorodne składniki i proporcje. Podczas swoich poszukiwań kulinarnych napotkałam wiele przepisów na to danie, jednak dziś postanowiłam przedstawić ten domowy, którego nauczyła mnie moja mama. Podstawowa wersja, która gościłą na naszym stole, została dzisiaj wzbogacona przecierem pomidorowym, który podobno jest podstawą Strogonowa.
Polecam to danie wszystkim, głównie mężczyznom, ponieważ jest dość tłuste i może zastąpić często znienawidzoną przez płeć przeciwną zupę ;) Jeśli lubicie NAPRAWDĘ tłuste "zimowe" jedzenie to polecam dodać do Strogonowa boczek.
Tymczasem, życzę smacznego i proszę, żebyście podzielili się z Nami waszymi sugestiami i wskazówkami.


Składniki na strogonowa:

(na 12 porcji)

1 kg łopatki
2 duże cebule
1 papryka konserwowa
5 średnich ogórków konserwowych
pół kg pieczarek
8 suszonych grzybów
mała puszka pomidorów bez skóry
przyprawy: sól,pieprz, vegeta, liść laurowy,ziele angielskie, ostra papryka, maga, suszona papryczka chilli ( jeśli ktoś lubi)
mąka
woda
śmietana 18 %


Wykonanie:

1. Łopatkę umyć, poroić w grubszą kostkę i smażyć na gorącym oleju, aż nabierze ciemnego koloru ( jest to bardzo ważne, aby sos nie był "blady"). Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Przełożyć mięso z cebulą do wysokiego naczynia, zalać 1,5 l ciepłej wody. Gotować na małym ogniu,dodając: liść laurowy, ziele angielskie, vegetę, sól, magę,suszone grzyby (ważne,aby zachować kolejność).
3. Następnie dodać zesmażone i pokrojone w niezbyt cienkie plastry (3-4 mm) pieczarki.





4. Zalać wszystko pomidorami z puszki bez skóry. Dodać pokrojone w cienkie paski: ogórki konserwowe i paprykę konserwową.
5.Gdy się trochę podgotuje dodać ostrą paprykę, pieprz i papryczkę chilli (wedle uznania).
6.Na koniec przygotować zaklepkę : dobrze wymieszać  półtora łyżki mąki z wodą.
7.Zalać gulasz zaklepką, ciągle mieszając.Zagotować.

Podawać w chlebkach wcześniej upieczonych w piekarniku lub na talerzu, robiąc pośrodku "kleks" ze śmietany;)


Składniki na ziemniaczki:

12 średnich ziemniaków
masło
czosnek pokrojony w cienkie plasterki
przyprawy: pieprz, przyprawa do ziemniaków, curry, bazylia
folia aluminiowa









Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy ze skórek, dobrze smarujemy masłem i maczamy w wymieszanych przyprawach.
2. Wykładamy pojedynczo na folie i obkłądamy plasterkami czosnku. Dokładnie zawijamy.




3.Wkładamy do piekarnika (220 stop.) na 35-40min.


Wszystko podajemy razem.




1 komentarz:

  1. Ziemniaczki przepyszne. Strogonowa spróbuję zrobić w sobotę ;)

    OdpowiedzUsuń