Polecam to danie wszystkim, głównie mężczyznom, ponieważ jest dość tłuste i może zastąpić często znienawidzoną przez płeć przeciwną zupę ;) Jeśli lubicie NAPRAWDĘ tłuste "zimowe" jedzenie to polecam dodać do Strogonowa boczek.
Tymczasem, życzę smacznego i proszę, żebyście podzielili się z Nami waszymi sugestiami i wskazówkami.
Składniki na strogonowa:
(na 12 porcji)
1 kg łopatki
2 duże cebule
1 papryka konserwowa
5 średnich ogórków konserwowych
pół kg pieczarek
8 suszonych grzybów
mała puszka pomidorów bez skóry
przyprawy: sól,pieprz, vegeta, liść laurowy,ziele angielskie, ostra papryka, maga, suszona papryczka chilli ( jeśli ktoś lubi)
mąka
woda
śmietana 18 %
Wykonanie:
1. Łopatkę umyć, poroić w grubszą kostkę i smażyć na gorącym oleju, aż nabierze ciemnego koloru ( jest to bardzo ważne, aby sos nie był "blady"). Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Przełożyć mięso z cebulą do wysokiego naczynia, zalać 1,5 l ciepłej wody. Gotować na małym ogniu,dodając: liść laurowy, ziele angielskie, vegetę, sól, magę,suszone grzyby (ważne,aby zachować kolejność).
3. Następnie dodać zesmażone i pokrojone w niezbyt cienkie plastry (3-4 mm) pieczarki.
5.Gdy się trochę podgotuje dodać ostrą paprykę, pieprz i papryczkę chilli (wedle uznania).
6.Na koniec przygotować zaklepkę : dobrze wymieszać półtora łyżki mąki z wodą.
7.Zalać gulasz zaklepką, ciągle mieszając.Zagotować.
Podawać w chlebkach wcześniej upieczonych w piekarniku lub na talerzu, robiąc pośrodku "kleks" ze śmietany;)
Składniki na ziemniaczki:
12 średnich ziemniaków
masło
czosnek pokrojony w cienkie plasterki
przyprawy: pieprz, przyprawa do ziemniaków, curry, bazylia
folia aluminiowa
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy ze skórek, dobrze smarujemy masłem i maczamy w wymieszanych przyprawach.
2. Wykładamy pojedynczo na folie i obkłądamy plasterkami czosnku. Dokładnie zawijamy.
3.Wkładamy do piekarnika (220 stop.) na 35-40min.
Wszystko podajemy razem.
Ziemniaczki przepyszne. Strogonowa spróbuję zrobić w sobotę ;)
OdpowiedzUsuń