Szukaj

piątek, 28 lutego 2014

Lekka zupa pomidorowa z bazylią i fetą

Składniki:

1 l bulionu warzywnego
1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
1 cebula (średniej wielkości)
puszka pomidorów bez skórki
sól, pieprz
ulubione przyprawy
świeża bazylia
ser feta

Wykonanie:

1. Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni na odrobinie masła. Dodajemy startą na tarce marchewkę. Gdy warzywa zmiękną, zalewamy całość pomidorami z puszki i dusimy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku.

2. Gotowy wywar mieszamy z przygotowaną pulpą warzywną i dodajemy świeże liście bazyli. Wszystko razem blendujemy ( pamiętajmy, aby zupa nie była zbyt gorąca, ponieważ powoduje to tępienie ostrzy blendera ;)).

3. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do przygotowanej zupki.

SMACZNEGO!








1 komentarz: