Szukaj

piątek, 30 sierpnia 2013

Ogórkowo - rzodkiewkowy chłodnik z wstawką mięsną

Mam wrażenie, że lato już powoli za nami.Wieczory robią się coraz chłodniejsze, zdążyłam już nawet nabawić się zapalenia gardła. Nie przerażają mnie jednak nadchodzące smutne jesienne wieczory, ani zima. Nie mogę doczekać się troszeczkę "konkretniejszego" jedzenia, na które zdecydowanie możemy sobie pozwolić zimą.
Czy zabraliście się już za przetwory? Ja poszukuję wlaśnie ciekawych przepisów na nalewki :)


Składniki:
1 pierś z kurczaka
kostka rosołowa
500 g jogurtu naturalnego
1/2 pęczka rzodkiewki
4 ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku
garść liści świeżej mięty
só, pieprz


Wykonanie:

Pierś ugotować na kostce rosołowej. Ostudzić a następnie pokroić w paski.
Rzodkiewkę i ogórki umyć, pokroić w kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, a listki mięty posiekać.
Włożyć wszystkie składniki do miski, zalać jogurtem i wymieszać. Doprawić do smaku.
Przed podaniem schłodzić w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz