Szukaj

niedziela, 30 czerwca 2013

Wątróbka w winie, z jabłkiem i gruszką

Składniki:  (4 porcje)

1 kg wątróbek drobiowych
1 duże jabłko
1 duża gruszka
2 średnie cebule
szklanka półwytrawnego czerwonego wina
sól, pieprz, majeranek



Wykonanie:

Wątróbkę obczyścić i poddusić w rondlu(najlepiej na dobrej jakości maśle).
Jabłko i gruszkę obrać, usunąć gniazda i zetrzeć na tarce.
Cebulę pokroić w piórka i dodać do wątróbki. Gdy cebula zmięknie dodać starte owoce i dusić pod przykryciem. Wszystko podlać winem i nadal dusić, aż smaki się przejdą. Na koniec doprawić do smaku

Nie solimy wątróbki na początku, ponieważ wtedy stwardnieje.
Gdyby przed dodaniem owoców w rondlu zebrało się dużo wody - należy ją odlać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz