Szukaj

sobota, 29 czerwca 2013

Piaskowiec z czereśniami

Ciasto idealne, gdy brak nam czasu (albo chęci ;)) i mamy mało składników. Robi się je bardzo szybko, nie wymaga długiego wyrabiania ciasta ani rozwałkowywania. Na początku nie byłam przekonana co do dodania czereśni, jednak wyszło super. Smacznego.


Składniki:

25 dag margaryny
2 szkl. mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru pudru
4 jajka
talerz wydrylowanych czereśni
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach rumowy

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać margarynę . Gdy masa będzie gładka wsypać wymieszane razem: mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucierać aż wyjdzie gładka lepka masa. Wlać zapach.
Blachę do ciasta wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Wyłożyć przygotowane ciasto ( na początku może to sprawiać trudność, ponieważ ciasto jest bardzo lepkie) i poukładać owoce odciętymi częściami do góry. Piec w 180 stopniach 40 minut.

Jeśli obawiacie się zakalca, warto podpiec najpierw samo ciasto, a dopiero później dołożyć owoce.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz