Szukaj

poniedziałek, 24 czerwca 2013

PUSZYSTE GOFRY Z NUTELLĄ I OWOCAMI

Składniki ( 4 porcje):

1,5 szkl mąki tortowej
2 jajka
1 szkl. mleka
szczypta soli
2 łyżki kryształu
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki cukry pudru
dwie garście czereśni
plaster arbuza
nutella (lub inny krem czekoladowy)

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać do miski. Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka odstawić do schłodzenia.
2. Żółtka dodać do mąki i wlać mleko.
3. Do składników w misce dodać cukier kryształ i gęstą śmietanę. Zmiksować całość na gładkie ciasto na najwyższych obrotach.
4. Schłodzone białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć tę masę z przygotowanym ciastem.  Całość powinna być nieco bardziej gęsta niż ciasto naleśnikowe.
5. Rozgrzać gofrownicę. Nasmarować niewielką ilością oleju. Nakładać ciasto porcjami i piec gofry (12-15 minut).
6. Czereśnie poprzekrajać na połówki, arbuza w paski.
7. Gotowe gofry wysmarować cienką warstwą Nutelli, obłożyć owocami i posypać cukrem pudrem.

S m a c z n e g o :)




Aby ciasto było pulchniejsze można dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

1 komentarz: