Szukaj

niedziela, 23 czerwca 2013

Krem z fasoli z sadzonym jajkiem i mozarellą

Pyszna, bardzo sycąca zupa. Można ją podawać na zimno, jak i na ciepło (ja osobiście wolę tę druga wersję).  Na talerzu wygląda ciekawie, do tego jest prosta i szybka w przygotowaniu - jak narazie jedna z moich ulubionych zup! :)

Naprawdę zachęcam do spróbowania. Smacznego ;)


Składniki (3 porcje):
1 mały przecier pomidorowy
2 puszki czerwonej fasoli
pół kostki rosołowej
pęczek listków świeżej bazylii
1 mozarella
3 jajka
olej
sól, pieprz
liść laurowy

Wykonanie:
Kostkę rosołową zalać 1,5 szkl. wrzącej wody.
Odsączoną fasolę, przecier pomidorowy, świeżą bazylię, przyprawy i przygotowaną wodę połączyć za pomocą blendera. Przygotowaną zupę przelać do garnka i gotować z dodatkiem liścia laurowego.

Mozarellę pokroić w cienkie plastry i wyłożyć nią dna talerzy.

Na oleju usmażyć trzy jajka na twardo.

Dobrze podgrzaną zupę przelać do talerzy, połozyć na wierzch jajko i udekorować pietruszką. Można także wrzucić po jednej małej kuleczce mozarelli.






1 komentarz:

  1. Pyszna, sycąca, ciekawa, zachwyciła gości. !

    OdpowiedzUsuń