Szukaj

piątek, 8 marca 2013

Egipski specjał

Chcemy zaprezentować Wam dzisiaj koftę, egipski przysmak, który składa się z mięsa mielonego i dużej ilości kolendry i mięty. Jest to bardzo ciekawa alternatywa dla zwykłych klopsików. Powinna zasmakować dzieciom, tym bardziej, że będziemy ją podawać w bułkach od hot dogów. Smacznego!


Kofta Hot Dogs  (6 porcji)

Składniki:
500 g mięsa mielonego
przyprawa do mięsa mielonego (2 łyżeczki)
granulowany czosnek (2 łyżeczki)
kurkuma (1 łyżeczka)
kolendra (2 łyżeczki)
mały pęczek świeżej mięty
50 ml oliwy
6 bułek do hot dogów
6 łyżek majonezu
musztarda lub ketchup

Ilość przypraw należy dostosować do właśnych upodobań ;)

Wykonanie:
Mieso mielone doprawiamy: przyprawą do mięsa mielonego, czosnkiem, kurkumą, kolendrą i posiekaną miętą. Formujemy podłużne kotlety przypominające kształtem kiełbaski. Smażymy je na rozgrzanej patelni, aż mięso w śrdoku nie będzie już surowe.

Bułki do hot - dogów przekrawamy na pół i smarujemy majonezem. Do środka wkładamy koftę i polewamy musztardą (ewentualnie ketchupem). Można również dodać świeżego pomidora lub ogórka konserwowego.

SMACZNEGO!


Zdjęcie i zmodyfikowany przez Nas przepis pochodzą ze strony: przepisy.pl


1 komentarz: