Szukaj

środa, 9 stycznia 2013

Trzy-bit z gotowym budyniem

Witamy Was po dłuższej przerwie Świątecznej. Mamy nadzieję, że odpoczęliście i jesteście gotowi na nowe doznania kulinarne ;) Dzisiaj przedstawiamy przepis na proste i pyszne ciasto, które zapewne znacie. Przekonaliśmy się, że istnieją jego różne wersje i każdemu wychodzi ono całkiem inaczej. Mamy nadzieję,że nasze przypadnie Wam do gustu!

Przepraszamy za brak zdjęć, ale bateria od aparatu nie zdążyła się naładować, a ciasto już zniknęło ;)

Składniki :
5 op. herbatników
2 duże opakowania krakersów (solonych)
galaretka cytrynowa w proszku
masło lub margaryna (wystarczy pół kostki)
0,5 l mleka
1 op. mleka skondensowanego (tzw. krówka ;))
0,5 l śmietanki kremówki
tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
3 łyżeczki cukru pudru


1 warstwa: rozkładamy herbatniki na blasze (aby ułatwić sobie wyciąganie ciasta, można blachę lekko wysmarować masłem)

2 warstwa: na mleku gotujemy budyń (nie zapominając o cukrze - wg wskazówek na opakowaniu; uważamy na ilość mleka, ponieważ zależy nam na tym, aby wyszła klejąca się masa), do gotującego się budyniu wsypujemy galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia do wystygnięcia. Zimny budyń ucieramy z masłem lub margaryną. Gotową masę wylewamy na herbatniki.

3 warstwa: układamy krakersy

4 warstwa: wykładamy mleko skondensowane z puszki

5 warstwa: krakersy

6 warstwa: śmietankę ubijamy z 3 łyżeczkami cukru pudru i wykładamy na ciasto

Wierzch posypujemy wiórkami czekolady.

Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, aby smaki się połączyły.


1 komentarz:

  1. Jak zobaczyłam przepis,od razu wysłałam męża do sklepu po produkty. Zawsze robiłam snickersa ze spodem pieczonym....a ten jest szybszy i przepyszny! Szkoda ze nie ma zdjęć, na pewno wielu by zachęciło zdjęcie ;)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń