Witamy Was po dłuższej przerwie Świątecznej. Mamy nadzieję, że odpoczęliście i jesteście gotowi na nowe doznania kulinarne ;) Dzisiaj przedstawiamy przepis na proste i pyszne ciasto, które zapewne znacie. Przekonaliśmy się, że istnieją jego różne wersje i każdemu wychodzi ono całkiem inaczej. Mamy nadzieję,że nasze przypadnie Wam do gustu!
Przepraszamy za brak zdjęć, ale bateria od aparatu nie zdążyła się naładować, a ciasto już zniknęło ;)
Składniki :
5 op. herbatników
2 duże opakowania krakersów (solonych)
galaretka cytrynowa w proszku
masło lub margaryna (wystarczy pół kostki)
0,5 l mleka
1 op. mleka skondensowanego (tzw. krówka ;))
0,5 l śmietanki kremówki
tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
3 łyżeczki cukru pudru
1 warstwa: rozkładamy herbatniki na blasze (aby ułatwić sobie wyciąganie ciasta, można blachę lekko wysmarować masłem)
2 warstwa: na mleku gotujemy budyń (nie zapominając o cukrze - wg wskazówek na opakowaniu; uważamy na ilość mleka, ponieważ zależy nam na tym, aby wyszła klejąca się masa), do gotującego się budyniu wsypujemy galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia do wystygnięcia. Zimny budyń ucieramy z masłem lub margaryną. Gotową masę wylewamy na herbatniki.
3 warstwa: układamy krakersy
4 warstwa: wykładamy mleko skondensowane z puszki
5 warstwa: krakersy
6 warstwa: śmietankę ubijamy z 3 łyżeczkami cukru pudru i wykładamy na ciasto
Wierzch posypujemy wiórkami czekolady.
Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, aby smaki się połączyły.
Jak zobaczyłam przepis,od razu wysłałam męża do sklepu po produkty. Zawsze robiłam snickersa ze spodem pieczonym....a ten jest szybszy i przepyszny! Szkoda ze nie ma zdjęć, na pewno wielu by zachęciło zdjęcie ;)pozdrawiam
OdpowiedzUsuń