Szukaj

środa, 9 stycznia 2013

Sałatka z makaronem ryżowym


Dzisiaj dość ciężka i bardzo sycąca sałatka, którą można modyfikować na różne sposoby. Podstawą jest makaron ryżowy i majonez, resztę składników tak naprawdę można dobierać dowolnie. Widziałam już sałatki tego rodzaju z piersią z kurczaka, szynką, a nawet ananasem. Nasza wersja jest bezmięsna, ale za to urozmaicona serem żółtym i dużą ilością czosnku ;).

Składniki:

opakowanie makaronu ryżowego
duży świeży ogórek
1 mała czerwona papryka
puszka kukurydzy
400g sera żółtego
majonez
4 ząbki czosnku
pieprz, sól

Wykonanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, wykładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę : paprykę i ogórka. Posypujemy odsączoną kukurydzą z puszki i pokrojonym w paseczki serem żółtym.
Delikatnie solimy.
Majonez mieszamy z pieprzem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Polewamy sałatkę.



Smacznego ;)

3 komentarze:

  1. Muszę wypróbować tą sałatkę, zawsze chciałam spróbowac ten makaron ryzowy. /An.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie sałatki, a do majonezu dodałabym trochę jogurtu, po świętach pomyślałam o zmniejszeniu kalorii:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł ;) Pozdrawiamy.

      Usuń