Szukaj
czwartek, 13 grudnia 2012
Kurczak w sosie śmietanowym z ciepłym szpinakiem
Po prostu przepyszny. Mamy nadzieję, że Wam również zasmakuje. Może na zdjęciach nie prezentuje się zbyt ładnie, ale w smaku jest nieziemski ;)!
2 duże porcje
Składniki:
2 piersi z kurczaka
25 dag pieczarek
łyżka oliwy
świeża bazylia
150 ml śmietanki 30 %
4 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka,bazylia w proszku i inne przyprawy które lubicie
1 kostka szpinaku ze śmietaną (Lidl)
2 - 4 ząbki czosnku (w zależności od tego jak intensywny smak lubicie ;))
pieprz ziołowy
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
6 średnich ziemniaków
2 łyżki masła
100 ml mleka
Przygotowanie :
1. Obieramy i myjemy ziemniaki, gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe odcedzamy, dodajemy mleko i masło, ugniatamy.
2. Kostkę szpinaku rozpuszczamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryką w proszku, a także pieprzem. Odstawiamy pozostawiając pod przykryciem, aby nie wystygł.
3. Przygotowujemy kurczaka: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości prostokąty. Podsmażamy na łyżce oliwy, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i dorzucamy do podsmażonego delikatnie mięsa. Czekamy, aż zmiękną i woda odparuje, wlewamy śmietankę. Na koniec posypujemy sos świeżo posiekaną bazylią i wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy razem jeszcze przez jakiś czas. Jeśli będzie taka potrzeba, doprawiamy ulubionymi przyprawami.
Układamy na talerzu : puree z ziemniaków, szpinak i kurczaka z sosem, posypując go startym parmezanem!
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pycha, pycha, pycha! sos do kurczaka świetny, ale trzeba dobrze przyprawiać
OdpowiedzUsuńpyszny szpinak, uwielbiany u nas w domu pod kazda postacia! polecam dodac podsmazona na patelni cebulke. /An.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny kurczak, zrobiłam dziś na obiad. wszystkim bardzo smakował, lekko słodki - delikatny
OdpowiedzUsuń