Szukaj

sobota, 15 grudnia 2012

Makaron z tuńczykiem, bazylią i kukurydzą.


Lekki obiad, idealny dla osób które dbają o linię. Wymyślony na szybko, bardzo prosty, więc pewnie niczym Was nie zaskoczy. Miałam pewien problem z doborem przypraw. A jakie Wy dodajecie do dań z tuńczykiem?

Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym
mała puszka kukurydzy
łyżka oliwy
świeża bazylia
4 ząbki czosnku (możecie dodać mniej jeśli nie lubicie intensywnego smaku)
makaron ryżowy (lub jakikolwiek jaki lubicie)
przyprawa do ryby/ vegeta
pieprz
sos z puszki z pomidorami bez skóry


Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy tuńczyka i lekko podduszamy. Przyprawiamy wg uznania, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączoną kukurydzę. Zalewamy wszystko sosem pomidorowym z  puszki (taką ilością, aby nie zrobiło się zbyt rzadkie) i jeszcze chwilę razem dusimy. Posypujemy dużą ilością świeżych listków bazylii ( w całości). Podajemy razem z makaronem.

Smacznego ;)




P.S. Bardzo dobra jest też wersja bez sosu pomidorowego, więc jeśli nie macie go pod ręką, nie musicie się martwić ;)




2 komentarze:

  1. wygląda smacznie ;)!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smaczny, lekki obiadek

    OdpowiedzUsuń