Szukaj

sobota, 1 grudnia 2012

Aromatyczna sola z pomidorową salsą na puree ziemniaczanym

Bardzo dobra na piątkowy obiad, stosowna na elegancką kolację, po prostu idealna! Odkąd spróbowałam będę chyba gotować co tydzień (aż do znudzenia). Nie byłam nigdy wielką fanką ryb,ale ten przepis urzekł mnie i na stałe zagości w domowej księdze przepisów. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje.


Składniki:

RYBA:

4 filety z soli
2 łyżki roztopionego masła
sól morska
2 łyżki masła
pieprz
przyprawa do ryb

SALSA:

4 duże pomidory
1/2 średniej cebuli
4 łyżki soku z limonki
1 łyżka oliwy
garść świeżej bazylii
sól, pieprz, ostra papryka w proszku

PUREE:

0,5 kg umytych i obranych ziemniaków
120 ml mleka
2 łyżki masła
sól, pieprz
gałka muszkatałowa - opcjonalnie


Wykonanie:

Przygotowujemy salsę: Pomidory zalewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Przecinamy na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Cebulę bardzo drobno siekamy i dorzucamy do miski. Przyprawiamy do smaku , dodajemy sok z limonki i oliwę. Na samym końcu dodajemy posiekaną świeżą bazylię, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy ziemniaki: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Mleko i masło podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści. Dodajemy do odsączonych z wody ziemniaków  i przyprawiamy. Ugniatamy, aż powstanie kremowa masa.

Przygotowujemy filety: Filety z soli oprószamy solą morską, pieprzem i przyprawą do ryb (uważając aby nie były zbyt słone). W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło. Połową rozpuszczonego masła smarujemy patelnię grillową i ją rozgrzewamy. Wykładamy na nią filety i polewamy resztą masła.

Układamy kompozycję na talerzu, dekorując bazylią  i polewając filety salsą.



2 komentarze:

  1. wygląda bardzo ładnie, salsa musi być pyszna! może przygotuje mojemu mezowi w ten piatek ;) / An.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta salsa jest rewelacyjna! Nadaje rybie fantastycznego smaku, orzeźwia. Zrobię ją na pewno jeszcze nie raz - Ewa -

    OdpowiedzUsuń