Gdy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis byłam dość sceptycznie nastawiona, jednak okazał się "strzałem w dziesiątkę". Ciekawy,wypróbowany przez nas już nie raz, na zawsze zagośćił w domowej księdze przepisów. Spodoba się fanom meksykańskiej kuchni, a także tym, którzy lubią eksperymentować.
Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
opakowanie nachosów serowych lub solonych( są w Lidlu i Netto)
mięso mielone (wieprzowe lub wołowe)
słoiczek przecieru pomidorowego
puszka kukurydzy lub fasoli czerwonej
400 g sera żółtego (najlepiej cheddar)
4 ząbki czosnku
przyprawa do dań meksykańskich
pieprz, sól, oregano ( i inne przyprawy jakie lubicie)
olej
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, nie przesadzając jednak z jego ilością. Na sam spód wysypać nachosy, odstawić na bok.
Na patelni przygotować sos mięsny: rozgrzać olej, wrzucić mięso cały czas mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (zalecam wykorzystać całe opakowanie przyprawy meksykańskiej).Zalać przecierem.
Gdy mięso będzie gotowe zestawić z ognia.
Zalać nachosy przygotowanym mięsem. Wyłożyć na to kukurydzę lub fasolę czerwoną. Posypać wszystko dużą ilością startego sera.
Piec ok. 20-30 min w 180 stop.
pyszne! szkoda że takie tuczące :(
OdpowiedzUsuńnachosy na impreze idealne, pod ta postacia smakowalo gosciom!Marianna.
OdpowiedzUsuń