Szukaj

niedziela, 16 września 2012

Zdrowa przekąska z cukinii

Cukinia - odmiana dyni, najlepiej smakuje od lipca do początku października, nadaje się do wielu dań, np. placków, sałatek, lecza, zapiekanek czy dań makaronowych. Najlepiej kompnuje się z kozim serem, fetą, pomidorami, czosnkiem i migdałami. Lubi towarzystwo bazylii i mięty ;) Przez wielu uwielbiana, niestety nie skradła mojego serca, ale jem ją ze względu na ilość witamin i soli mineralnych,które posiada.
Jak narazie mam małe doświadczenie z tym składnikiem, ale postaram się poszerzać moją wiedzę ;)
Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam przekąskę z cukini i cytrynowego twarożku i zachęcić Was do podzielenia się ze mną waszymi przepisami. Może uda wam się sprawić, że cukinia stanie się moim ulubionym daniem :)


Składniki:

1 duża cukinia
250 g serka twarogowego
2 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
sól, pieprz do smaku
majeranek, tymianek
szczypiorek
bazylia ( jeśli macie akurat pod ręką, to najlepiej świeża)
olej/oliwa



 Wykonanie:

1. Twarożek rozdrabniamy i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przyprawy ( albo świeże,posiekane albo suszone) wedle własnego uznania.


2. Ścieramy na tarce sparzoną skórkę z cytryny i dodajemy do twarożku. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.


3. W tym czasie przygotowujemy cukinię. Kroimy ją w dość cienkie plastry, smarujemy delikatnie olejem lub oliwą i posypujemy pieprzem ( opcjonalnie, my po prostu lubimy mocno doprawione jedzenie).


4. Grilluj cukinię na patelni grilowej, bez dodatku tłuszczu z obydwu stron, aż skórka zmięknie.


5. Podawaj posmarowaną serkiem i rozkoszuj się ciekawym smakiem :)



I jak podoba się Wam taka propozycja? Oczywiści można też użyć innych warzyw: bakłażan, paprykę, szparagi czy pomidorki koktajlowe.
Próbowaliście kiedyś grillowaną cukinię z serem fetą, polaną oliwą i posypaną oregano? Ja mam zamiar spróbować już niedługo...

Udanego niedzielnego odpoczynku i smacznego!:)

1 komentarz:

  1. U mnie w domu wszyscy uwielbiamy cukinię, nie próbowaliśmy jeszcze w takiej odsłonie, za to polecamy z fetą. :):):)

    OdpowiedzUsuń