Szukaj

wtorek, 18 września 2012

Udka z kurczaka z papryką i cebulką


Witam,
Dzisiaj mamy dla Was pomysł na wyśmienity, tani obiad. Wyczarujecie go za pomocą udek z kurczaka, zimniaczków i mizerii. Gwarantujemy,że posmakuje każdemu. :) Smacznego!

SKŁADNIKI:
 ( 4 porcje)

4 udka z kurczaka
1 czerwona papryka
1 średnia cebula

1,5kg ziemniaków

2 średnie ogórki gruntowe
duży pomidor
1 ząbek czosnku
mała śmietana 18 %
przyprawa magii
pieprz


Marynata: 8-9 łyżek oleju (można zastąpić oliwą), 1/2 łyżki ziół prowansalskich lub majeranku, 1 łyżeczka vegety, 1 płaska łyżka słodkiej papryki, 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka, szczypta chilli (przyprawy cayenne)Prymat'u


PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotowujemy marynetę z podanych składników. Udka myjemy, nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum pól godziny ( ja zazwyczaj trzymam je 2-3 h).




2. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę (ok. 2 cm) i cebulę w cienkie krążki. Obieramy ziemniaki i zalewamy osoloną wodą.



3. Gdy minie wskazany czas, wyciągamy udka z lodówki. Przekładamy wraz z marynatą do żaroodpornego naczynia (polewając je delikatnie), wsypujemy pokrojoną cebulę i paprykę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 30-40 min.






4. W tym czasie wstawiamy ziemniaki do gotowania i przygotowujemy sałatkę:
kroimy ogórki i pomidora w drobną kostkę, zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku pieprzem i magii. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
5.Wyciągamy kurczaka, podajemy razem z mizerią i polanymi "sosem z kurczaka" ziemniakami.

Jeżeli lubicie mięso na słodko polecam polać kurczaka 1 łyżka miodu przed wstawieniem do piekarnika.


4 komentarze:

  1. Coś pysznego! :) /Ana

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo udany przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością będzie wyśmienite, zaraz właśnie idę wypróbować ten przepis, troszkę zmodyfikuję bo mięso z rosołu dam, a całość zrobię na patelni z taką dużą pokrywą :) Zapraszam też na mojego bloga aromatyudonaty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń