Witam,
Już po kolacji, nie udało się jednak zrobić zdjęć , ponieważ padła bateria w aparacie. Dania bardzo smakowały, więc zapewne zrobię je jeszcze raz i wtedy uzupełnię notatkę.
TATAR
Składniki: (dla 2 osób)
250 g tatara wołowego
8 małych grzybków marynowanych
6 małych ogórków konserwowych
1 mała cebula
olej
przyprawa magii
2 żółtka
Wykonanie:
Grzybki, ogórki i cebulę siekamy drobno i układamy w "kupkach" na talerzach. Z tatara robimy kulkę z dziurką w środku i wlewamy żółtko, tak aby się nie rozlało. Wszystko polewamy delikatnie olejem i magii. Jeśli lubicie możecie posypać świeżo zmielonym pieprzem.
SYTA MEKSYKANKA
Trochę zmieniłam przepis, który został przedstawiony w programie "Ugotowani". Jest to naprawdę syta zupa, która powinna zasmakować każdemu.
Składniki (dla 2 osób):
puszka czerwonej fasolii
przecier pomidorowy (250 ml)
przyprawy: bazylia, pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do dań z fasoli
pół kostki rosołowej
pół łyżki miodu
2 jajka
oliwa
kulka mozarelli
W blenderze miksujemy fasolę z przecierem pomidorowym, doprawiamy wskazanymi przyprawami wg własnego uznania i dodajemy miód. W rondelku rozpuszczamy kostkę rosołową w niewielkiej ilości wody (ponieważ zupa ma być bardzo gęsta),a następnie dodajemy przygotowaną pastę z fasolii. Podgrzewamy.
Na dnie talerzy układamy pokrojoną w plastry mozarellę. Na rozgrzanej oliwie smażymy jajka sadzone uważając aby żółtka się nie rozlały.
Wylewamy zupę na mozarellę i na to kładziemy sadzone jajko. Można udekorować szczypiorkiem.
A co sądzicie o dodaniu do tej zupy czosnku lub cebuli? :)
KARKÓWKA POD PIERZYNKĄ
Składniki:
2 kotlety z karkówki w marynacie (takiej jaką lubicie)
350 g sera żółtego
średni majonez
2 średnie cebule
W naczyniu żaroodpornym wyłożyć kotlety z karkówki i obłożyć cebulą pokrojoną w krążki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3/4 startego sera wyłożyć na karkówkę z cebulą, a resztę wymieszać z majonezem. Polać przygotowane danie tą masą. Wstawić do piekarnika na 30 min (180 stop.), następnie zgasić piekarnik, ściągnąć przykrywkę i trzymać w piekarniku aż masa od góry się przyrumieni.
Podawać z ziemniakami i surówką.
FLAN
Trochę inaczej niż instrukcja na opakowaniu ;)
Składniki:
Creme caramel z sosem karmelowym Winiary
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
Przygotowanie:
Mleko zagotować, śmietankę wymieszać z MNIEJSZĄ SASZETKĄ (zawierającą proszek sosu karmelowego). Zdjąć mleko z ognia, wlać przygotowaną masę i zagotować.
Do rondelka wsypać proszek z dużej saszetki (przeznaczony na masę śmietankową) i zalać przygotowanym wcześniej mlekiem z dodatkami. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do naczyń deserowych. Wstawić do lodówki na ok. 1,5 h.
Powstaje słodko- gorzki deser, w smaku przypominający tiramisu.
SMACZNEGO! :)
Nie moje smaki, ale tatara wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń