Ciekawy pomysł na urozmaicenie prostego dania obiadowego, jakim są paluszki rybne :)
Paluszki rybne z sosem pomidorowo - serowym
Ilość: 2 duże porcje
Cena: ok. 15
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
torebka ryżu
pół cebuli średniej wielkości
2 - 3 ząbki czosnku
pietruszka
serek topiony śmietankowy (bądź kremowy) - 100 g
puszka pomidorów bez skóry
paczka warzyw mrożonych na patelnię ( najlepiej takie, w których jest marchew, groszek, kukurydza i cebulki)
paluszki rybne ( najlepiej ze sklepu rybnego, które mają w środku ciemne, przyprawione mięso)
Przyprawy:
sól, pieprz
oregano
bazylia
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na suchej patelni aż się przyrumieni.
Wlewamy pomidory z puszki i rozdrabniamy je dokładnie mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki nadal podgrzewając. Tak przygotowany sos odkładamy na bok.
2. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i pod przykryciem przygotowujemy warzywa z paczki ( ok. 1/3 opakowania). W tym samym czasie przygotowujemy ryż (wg wskazówek na opakowaniu), a paluszki rybne umieszczamy w piekarniku na ok. 20 minut w 220 stop.
3. Na talerz wykładamy ryż, warzywa i paluszki rybne, które polewamy przygotowanym sosem i posypujemy posiekaną pietruszką.
SMACZNEGO!
Super sos, polecam! Użyłam tylko mniej czosnku.
OdpowiedzUsuń