Szukaj

wtorek, 22 maja 2012

Paluszki rybne z sosem pomidorowo - serowym


Ciekawy pomysł na urozmaicenie prostego dania obiadowego, jakim są paluszki rybne :)


Paluszki rybne z sosem pomidorowo - serowym
Ilość:  2 duże porcje
Cena: ok. 15 
Czas przygotowania: 30 min. 

Składniki: 

torebka ryżu 
pół cebuli średniej wielkości
2 - 3 ząbki czosnku
pietruszka
serek topiony śmietankowy (bądź kremowy) - 100 g
puszka pomidorów bez skóry
paczka warzyw mrożonych na patelnię ( najlepiej takie, w których jest marchew, groszek, kukurydza i cebulki)
paluszki rybne ( najlepiej ze sklepu rybnego, które mają w środku ciemne, przyprawione mięso)

Przyprawy:
sól, pieprz
oregano
bazylia




Przygotowanie:

1. Cebulę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na suchej patelni aż się  przyrumieni.     
    Wlewamy pomidory z puszki i rozdrabniamy je dokładnie mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki nadal podgrzewając. Tak przygotowany sos odkładamy na bok. 





2. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i pod przykryciem przygotowujemy warzywa z paczki ( ok. 1/3 opakowania). W tym samym czasie przygotowujemy ryż (wg wskazówek na opakowaniu), a paluszki rybne umieszczamy w piekarniku na ok. 20 minut w 220 stop.



3.  Na talerz wykładamy ryż, warzywa i paluszki rybne, które polewamy przygotowanym sosem i posypujemy posiekaną pietruszką. 


SMACZNEGO! 

1 komentarz:

  1. Super sos, polecam! Użyłam tylko mniej czosnku.

    OdpowiedzUsuń