Szukaj

czwartek, 31 maja 2012

Kurczak ze szpinakiem i mozarellą


Cześć,
Dzisiaj chcemy zaprezentować Wam obiad wymyślony na szybko z wykorzystaniem produktów, które akurat mamy w lodówce. Mamy nadzieję, że Wam posmakuje ;p


SKŁADNIKI:

kostka mrożonego szpinaku ze śmietaną   (Lidl)
3 ząbki czosnku
jedno opakowanie mozarelli
opakowanie makaronu (świderki lub tagiatelle)
4 udka z kurczaka ( przyprawione wg uznania i upieczone na patelni lub w piekarniku)

Przyprawy:

pieprz
gałka muszkatołowa
bazylia
słodka papryka
odrobina soli




Przygotowanie:

1. Usmażone udka z kurczaka obieramy, dokładnie oddzielając mięso od kości. Czosnek kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę. 

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wykładamy kostkę zamrożonego szpinaku. Dusimy aż się rozmrozi. 



Dodajemy czosnek, troszkę pieprzu i soli, gałkę muszkatołową i odrobinę bazylii. Wszystko razem dusimy, aż szpinak się delikatnie przypiecze.

3. Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.

4. Do szpinaku dodajemy oddzielone mięso z kurczaka i podgrzewamy . Pod sam koniec dodajemy pokrojoną w plasterki lub kostkę mozarellę (3/4 opakowania) i czekamy aż się delikatnie rozpuści.






5. Makaron wykładamy na talerz i polewamy przygotowanym farszem. Wszystko posypujemy resztą mozarelli.

SMACZNEGO!

P.S. Oczywiście zamiast udek, możecie wykorzystać pierś z kurczaka. My wykorzystaliśmy po prostu resztki z wczorajszego obiadu ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz