Burrito, czyli właściwie taco de harina ;) pochodzi z Meksyku. Składa się z pszenicznej, zgrilowanej lub podgrzanej na parze tortilli i farszu. Wg meksykańskiej tradycji potrawa ta pochodzi z czasów rewolucji meksykańskiej. Człowiek imieniem Juan Mendez, sprzedawał tacos (odmiana tortilli robiona z mąki kukurydzianej), stojąc na ulicy i używając osła jako transportu. Aby zachować ciepło żywności, Juan wpadł na pomysł, aby owijać ją w dużym placku. Odniósł spory sukces,a jego stoisko zaczęli odwiedzać mieszkańcy innych rejonów Meksyku.
KOLOROWE BURRITO
Przepis na 6 porcji
Koszt : ok. 30-40 zł
Czas przygotowania: 40 min.
Składniki:
opakowanie tortilli pszennych Mission Deli z suszonymi pomidorami i bazylią ( można znaleźć w Auchan)
2 duże czerwone papryki
półtorej cebuli
cała główka czosnku
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej (najlepiej Bonduelle)
jedna lub dwie puszki pomidorów bez skóry - tak aby nie było za rzadkie
500g mięsa mielonego wołowego
oliwa
Przyprawy:
sól, pieprz
papryka ostra
papryka słodka
przyprawa meksykańska
chilli
oregano
przyprawa do dań z fasoli (wedle uznania)
kminek (wedle uznania)
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Z papryki usuwamy gniazda i kroimy ją w większe kwadraty. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
2. Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwy, podsmażamy czosnek i dodajemy mięso. Smażymy aż się zetnie, następnie dodajemy cebulę i inne warzywa. Na koniec wlewamy pomidory z puszki i wszystko podgrzewamy dokładnie mieszając
3. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, ok 20 sekund jedna strona. Wykładamy na nie farsz i zawijamy. Można zawinąć dolną część dodatkowo w folie aluminiową, aby burrito się nie rozwaliło.
SMACZNEGO!
Jeżeli macie jakieś inne ciekawe pomysły na burrito, to podzielcie się z nami w komentarzach :)
Bardzo dobre danie. Miałem tylko problem ze znalezieniem pszennych placków o smaku bazylii. Fajne zestawienie przypraw.
OdpowiedzUsuń