Tanie, proste ciasto o mocno czekoladowym smaku. Z początku, po wyjęciu z piekarnika jest strasznie kruche, jednak gdy ostygnie i trochę odstoi staje się lepkie i pyszne!
Składniki:
170g masła
200 g zwykłej ,twardej czekolady
4 kopiaste łyżeczki cukru pudru
4 jaja
szczypta soli
1 kopiasta łyżka mąki
Wykonanie:
Masło i czekoladę stop w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia.
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Żółtka lekko roztrzep.
Do przestudzonej czekolady z masłem (powinna być nadal płynna) dodaj cukier i żółtka.
Dosyp mąkę i delikatnie wymieszaj masę z pianą. Wylej ciasto do foremki.
Piecz 30 minut w temp. 180 stopni. Ostudzone pokrój w kwadraty
Mocno czekoladowe, pycha. Podałam z lodami waniliowymi/Ana
OdpowiedzUsuńTaka pyszność przemawia do mojej kulinarnej wyobraźni :)
OdpowiedzUsuń