Szukaj

poniedziałek, 3 marca 2014

Pieczony schab z karmelizowanym jabłkiem i cebulką

Pomysł na szybki,tani i bardzo smaczny obiad, dla każdego kto lubi dania mięsne na słodko. W związku z tym, że kotlety są bez panierki i nie są smażone na oleju - będzie to dobra alternatywa dla dbających o linię. Każdego z Nas przecież czasami nachodzi ochota na schabowego ;)





Składniki (na dwie porcje):

2 kotlety ze schabu bez kości
1 jabłko
2 łyżki miodu
pół cebuli
sól, pieprz, tymianek
odrobina oleju
łyżeczka masła

Najlepiej podawać z ugotowanymi ziemniakami lub (jeżeli jesteście na diecie) z kiełkami :-).

Przygotowanie: 

1. Mięso na kotlety obmyć i dobrze roztłuc. Oprószyć solą i pieprzem i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć do wysmarowanego (niewielką ilością) oleju naczynia żaroodpornego i piec w temp. 220 stopni przez 40 minut.
2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Gdy zmięknie, dodać dwie łyżki miodu.
3. Jabłko pokroić w plasterki ( nie za cienkie, aby nie rozpadły się na patelni). Dodać do cebulki z miodem. Wszystko dusić na małym ogniu ok. 3-4 minuty.
4. Gdy mięso będzie gotowe wyłożyć je na talerz i obłożyć przygotowanymi jabłkami. Posypać tymiankiem.




SMACZNEGO!