Szukaj

niedziela, 30 czerwca 2013

Wątróbka w winie, z jabłkiem i gruszką

Składniki:  (4 porcje)

1 kg wątróbek drobiowych
1 duże jabłko
1 duża gruszka
2 średnie cebule
szklanka półwytrawnego czerwonego wina
sól, pieprz, majeranek



Wykonanie:

Wątróbkę obczyścić i poddusić w rondlu(najlepiej na dobrej jakości maśle).
Jabłko i gruszkę obrać, usunąć gniazda i zetrzeć na tarce.
Cebulę pokroić w piórka i dodać do wątróbki. Gdy cebula zmięknie dodać starte owoce i dusić pod przykryciem. Wszystko podlać winem i nadal dusić, aż smaki się przejdą. Na koniec doprawić do smaku

Nie solimy wątróbki na początku, ponieważ wtedy stwardnieje.
Gdyby przed dodaniem owoców w rondlu zebrało się dużo wody - należy ją odlać.

sobota, 29 czerwca 2013

Piaskowiec z czereśniami

Ciasto idealne, gdy brak nam czasu (albo chęci ;)) i mamy mało składników. Robi się je bardzo szybko, nie wymaga długiego wyrabiania ciasta ani rozwałkowywania. Na początku nie byłam przekonana co do dodania czereśni, jednak wyszło super. Smacznego.


Składniki:

25 dag margaryny
2 szkl. mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru pudru
4 jajka
talerz wydrylowanych czereśni
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach rumowy

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać margarynę . Gdy masa będzie gładka wsypać wymieszane razem: mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucierać aż wyjdzie gładka lepka masa. Wlać zapach.
Blachę do ciasta wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Wyłożyć przygotowane ciasto ( na początku może to sprawiać trudność, ponieważ ciasto jest bardzo lepkie) i poukładać owoce odciętymi częściami do góry. Piec w 180 stopniach 40 minut.

Jeśli obawiacie się zakalca, warto podpiec najpierw samo ciasto, a dopiero później dołożyć owoce.










środa, 26 czerwca 2013

KWAŚNA MIZERIA

Idealna do młodych ziemniaków i jako przekąska w upalne dni.

Składniki:
1 duży świeży ogórek
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz (ewentualnie przyprawa magii jeśli ktoś lubi)
2 łyżki drobno posiekanego koperku

Wykonanie:
Ogórek obrać, pokroić w plastry.
Jogurt naturalny wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem i koperkiem, dodać sok z cytryny.
Zalać przygotowanego ogórka. Doprawić do smaku.

Smacznego.





poniedziałek, 24 czerwca 2013

PUSZYSTE GOFRY Z NUTELLĄ I OWOCAMI

Składniki ( 4 porcje):

1,5 szkl mąki tortowej
2 jajka
1 szkl. mleka
szczypta soli
2 łyżki kryształu
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki cukry pudru
dwie garście czereśni
plaster arbuza
nutella (lub inny krem czekoladowy)

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać do miski. Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka odstawić do schłodzenia.
2. Żółtka dodać do mąki i wlać mleko.
3. Do składników w misce dodać cukier kryształ i gęstą śmietanę. Zmiksować całość na gładkie ciasto na najwyższych obrotach.
4. Schłodzone białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć tę masę z przygotowanym ciastem.  Całość powinna być nieco bardziej gęsta niż ciasto naleśnikowe.
5. Rozgrzać gofrownicę. Nasmarować niewielką ilością oleju. Nakładać ciasto porcjami i piec gofry (12-15 minut).
6. Czereśnie poprzekrajać na połówki, arbuza w paski.
7. Gotowe gofry wysmarować cienką warstwą Nutelli, obłożyć owocami i posypać cukrem pudrem.

S m a c z n e g o :)




Aby ciasto było pulchniejsze można dodać płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

niedziela, 23 czerwca 2013

Krem z fasoli z sadzonym jajkiem i mozarellą

Pyszna, bardzo sycąca zupa. Można ją podawać na zimno, jak i na ciepło (ja osobiście wolę tę druga wersję).  Na talerzu wygląda ciekawie, do tego jest prosta i szybka w przygotowaniu - jak narazie jedna z moich ulubionych zup! :)

Naprawdę zachęcam do spróbowania. Smacznego ;)


Składniki (3 porcje):
1 mały przecier pomidorowy
2 puszki czerwonej fasoli
pół kostki rosołowej
pęczek listków świeżej bazylii
1 mozarella
3 jajka
olej
sól, pieprz
liść laurowy

Wykonanie:
Kostkę rosołową zalać 1,5 szkl. wrzącej wody.
Odsączoną fasolę, przecier pomidorowy, świeżą bazylię, przyprawy i przygotowaną wodę połączyć za pomocą blendera. Przygotowaną zupę przelać do garnka i gotować z dodatkiem liścia laurowego.

Mozarellę pokroić w cienkie plastry i wyłożyć nią dna talerzy.

Na oleju usmażyć trzy jajka na twardo.

Dobrze podgrzaną zupę przelać do talerzy, połozyć na wierzch jajko i udekorować pietruszką. Można także wrzucić po jednej małej kuleczce mozarelli.






Czosnkowo - pietruszkowe masełko

Podajemy ze świeżą lub podpieczoną bagietką. Świetnie nadaje się również do ryb czy steków.

Składniki:
4 łyżki miękkiego masła
2 - 3 ząbki czosnku
pęczek świeżej natki pietruszki
sól

Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę drobno posiekać. Wszystko połączyć z masłem i doprawić solą.




sobota, 22 czerwca 2013

Koperkowo-czosnkowa miruna z masłem



 Witajcie,
Muszę się przyznać, że uwielbiam ryby - pod każdą postacią. Mam zamiar jeść ich trochę więcej w okresie letnim, do czego zachęcam również Was. Wpłynie to zapewne pozytywnie na nasze samopoczucie, wygląd i zdrowie. Dzisiaj zaprezentuję Wam filet z miruny Jest to bardzo smaczna rybka o delikatnym smaku. Zaletą filetu z tej ryby jest to, że posiada skórkę, przez co mniej się rozwala podczas obróbki. Przygotowałam ją w kołnierzu, ale równie dobrze smakuje usmażona w cieście naleśnikowym.
A jakie są Wasze ulubione ryby?

Smacznego !


Składniki (na 4 porcje):
2 duże filety z miruny
pęczek koperku
masło
sól, pieprz
cytryna
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Koperek i czosnek drobno posiekać, a cytrynę pokroić w plastry (4-5 plasterków wystarczy).


Filety dobrze osuszyć za pomocą papierowych ręczników, nasmarować masłem i doprawić solą i pieprzem.
Włożyć do kołnierza, posypać przygotowanym czosnkiem i koperkiem. Skropić cytryną i udekorować przygotowanymi plastrami. Kołnierz dobrze zamknąc. Rybę piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach.



Ja podałam z młodymi ziemniakami, na plastrach pomidorów.

piątek, 21 czerwca 2013

Lasagne z mozarellą

                        

Dzisiaj coś z kuchni włoskiej. Nie wiem czy jest to odpowiednie danie na upalne dni, których ostatnio coraz więcej, ale gdy słońce opuści nas chociaż na trochę, to na pewno warto je spróbować. Szczerze mówiąc nigdy nie rozumiałam zachwytu moich znajomych nad lasagne, które serwowane jest w tak wielu restauracjach. Dopiero po wypróbowaniu tego przepisu przekonałam się do tego dania. Jest ono proste w przygotowaniu, najważniejsze aby dobrze zrobić sos beszamelowy, którego wykonanie (o dziwo!) wielu osobom sprawia kłopot.

Smacznego ;)

Składniki:
3 kulku mozarelli
makaron lasagne
1 średnia cebula
500 g mięsa mielonego wieprzowego
puszka pomidorów pelatti
mały przecier pomidorowy
30 g masła
50g mąki pszennej
250 ml tłustego mleka
sól, pieprz
zioła prowansalskie, liść laurowy, oregano (lub gotowana przyprawa do mięsa mielonego)
1 łyżka oliwy

Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy sos boloński. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę (aż się zeszkli). Dodajemy mięso, smażymy, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory z puszki (lekko rozgniatając), przecier pomidorowy i przyprawy. Podgrzewamy przez ok. 5 minut i zdejmujemy z ognia.

Sos beszamelowy:  W jednym garnku rozgrzewamy 250 ml mleka, a w drugim roztapiamy masło. Do masła dodajemy 50g mąki pszennej. Całość podgrzewamy ok. 2 minut, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Do masła i mąki dodajemy rozgrzane mleko, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty, można dodać odrobinę mleka.

Przygotowane sosy dzielimy na trzy częsci, a pokrojoną w plastry mozarellę na dwie.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę sosu bolońskiego, 3 płaty lasagne, warstwę sosu beszamelowego, warstwę mozarelli. Ponownie sos boloński, płaty lasagne, sos beszamelowy, ponownie sos boloński, płaty lasagne i sos beszamelowy. Na samej górze układamy plastry mozarelli.

Całość pieczem ok. 25 min, w 180 stopniach.