Szukaj

czwartek, 17 stycznia 2013

Drinki

Krwawa Mery:




35 ml wódki
120 ml soku pomidorowego
10 ml soku z cytryny
tabasko (2-3 krople)
sól,pieprz

Do shakera wlać wszystkie składniki i dobrze wymieszać z kostkami lodu.



Zielone szaleństwo








70 ml wódki
sok z całej cytryny
20 ml Green Curacao


Wszystkie składniki wymieszać w shakerze z lodem.



Kawałeczek egzotyki






35 ml likru Passoa
150 ml soku pomarańczowego

Wymieszać wszystko w shakerze z lodem.


Smacznego ;)

środa, 9 stycznia 2013

Sałatka z makaronem ryżowym


Dzisiaj dość ciężka i bardzo sycąca sałatka, którą można modyfikować na różne sposoby. Podstawą jest makaron ryżowy i majonez, resztę składników tak naprawdę można dobierać dowolnie. Widziałam już sałatki tego rodzaju z piersią z kurczaka, szynką, a nawet ananasem. Nasza wersja jest bezmięsna, ale za to urozmaicona serem żółtym i dużą ilością czosnku ;).

Składniki:

opakowanie makaronu ryżowego
duży świeży ogórek
1 mała czerwona papryka
puszka kukurydzy
400g sera żółtego
majonez
4 ząbki czosnku
pieprz, sól

Wykonanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, wykładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę : paprykę i ogórka. Posypujemy odsączoną kukurydzą z puszki i pokrojonym w paseczki serem żółtym.
Delikatnie solimy.
Majonez mieszamy z pieprzem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Polewamy sałatkę.



Smacznego ;)

Trzy-bit z gotowym budyniem

Witamy Was po dłuższej przerwie Świątecznej. Mamy nadzieję, że odpoczęliście i jesteście gotowi na nowe doznania kulinarne ;) Dzisiaj przedstawiamy przepis na proste i pyszne ciasto, które zapewne znacie. Przekonaliśmy się, że istnieją jego różne wersje i każdemu wychodzi ono całkiem inaczej. Mamy nadzieję,że nasze przypadnie Wam do gustu!

Przepraszamy za brak zdjęć, ale bateria od aparatu nie zdążyła się naładować, a ciasto już zniknęło ;)

Składniki :
5 op. herbatników
2 duże opakowania krakersów (solonych)
galaretka cytrynowa w proszku
masło lub margaryna (wystarczy pół kostki)
0,5 l mleka
1 op. mleka skondensowanego (tzw. krówka ;))
0,5 l śmietanki kremówki
tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
3 łyżeczki cukru pudru


1 warstwa: rozkładamy herbatniki na blasze (aby ułatwić sobie wyciąganie ciasta, można blachę lekko wysmarować masłem)

2 warstwa: na mleku gotujemy budyń (nie zapominając o cukrze - wg wskazówek na opakowaniu; uważamy na ilość mleka, ponieważ zależy nam na tym, aby wyszła klejąca się masa), do gotującego się budyniu wsypujemy galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia do wystygnięcia. Zimny budyń ucieramy z masłem lub margaryną. Gotową masę wylewamy na herbatniki.

3 warstwa: układamy krakersy

4 warstwa: wykładamy mleko skondensowane z puszki

5 warstwa: krakersy

6 warstwa: śmietankę ubijamy z 3 łyżeczkami cukru pudru i wykładamy na ciasto

Wierzch posypujemy wiórkami czekolady.

Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, aby smaki się połączyły.