Krwawa Mery:
35 ml wódki
120 ml soku pomidorowego
10 ml soku z cytryny
tabasko (2-3 krople)
sól,pieprz
Do shakera wlać wszystkie składniki i dobrze wymieszać z kostkami lodu.
Zielone szaleństwo
70 ml wódki
sok z całej cytryny
20 ml Green Curacao
Wszystkie składniki wymieszać w shakerze z lodem.
Kawałeczek egzotyki
35 ml likru Passoa
150 ml soku pomarańczowego
Wymieszać wszystko w shakerze z lodem.
Smacznego ;)
Szukaj
czwartek, 17 stycznia 2013
środa, 9 stycznia 2013
Sałatka z makaronem ryżowym
Dzisiaj dość ciężka i bardzo sycąca sałatka, którą można modyfikować na różne sposoby. Podstawą jest makaron ryżowy i majonez, resztę składników tak naprawdę można dobierać dowolnie. Widziałam już sałatki tego rodzaju z piersią z kurczaka, szynką, a nawet ananasem. Nasza wersja jest bezmięsna, ale za to urozmaicona serem żółtym i dużą ilością czosnku ;).
Składniki:
opakowanie makaronu ryżowego
duży świeży ogórek
1 mała czerwona papryka
puszka kukurydzy
400g sera żółtego
majonez
4 ząbki czosnku
pieprz, sól
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, wykładamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę : paprykę i ogórka. Posypujemy odsączoną kukurydzą z puszki i pokrojonym w paseczki serem żółtym.
Delikatnie solimy.
Majonez mieszamy z pieprzem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Polewamy sałatkę.
Trzy-bit z gotowym budyniem
Witamy Was po dłuższej przerwie Świątecznej. Mamy nadzieję, że odpoczęliście i jesteście gotowi na nowe doznania kulinarne ;) Dzisiaj przedstawiamy przepis na proste i pyszne ciasto, które zapewne znacie. Przekonaliśmy się, że istnieją jego różne wersje i każdemu wychodzi ono całkiem inaczej. Mamy nadzieję,że nasze przypadnie Wam do gustu!
Przepraszamy za brak zdjęć, ale bateria od aparatu nie zdążyła się naładować, a ciasto już zniknęło ;)
Składniki :
5 op. herbatników
2 duże opakowania krakersów (solonych)
galaretka cytrynowa w proszku
masło lub margaryna (wystarczy pół kostki)
0,5 l mleka
1 op. mleka skondensowanego (tzw. krówka ;))
0,5 l śmietanki kremówki
tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
3 łyżeczki cukru pudru
1 warstwa: rozkładamy herbatniki na blasze (aby ułatwić sobie wyciąganie ciasta, można blachę lekko wysmarować masłem)
2 warstwa: na mleku gotujemy budyń (nie zapominając o cukrze - wg wskazówek na opakowaniu; uważamy na ilość mleka, ponieważ zależy nam na tym, aby wyszła klejąca się masa), do gotującego się budyniu wsypujemy galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia do wystygnięcia. Zimny budyń ucieramy z masłem lub margaryną. Gotową masę wylewamy na herbatniki.
3 warstwa: układamy krakersy
4 warstwa: wykładamy mleko skondensowane z puszki
5 warstwa: krakersy
6 warstwa: śmietankę ubijamy z 3 łyżeczkami cukru pudru i wykładamy na ciasto
Wierzch posypujemy wiórkami czekolady.
Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, aby smaki się połączyły.
Przepraszamy za brak zdjęć, ale bateria od aparatu nie zdążyła się naładować, a ciasto już zniknęło ;)
Składniki :
5 op. herbatników
2 duże opakowania krakersów (solonych)
galaretka cytrynowa w proszku
masło lub margaryna (wystarczy pół kostki)
0,5 l mleka
1 op. mleka skondensowanego (tzw. krówka ;))
0,5 l śmietanki kremówki
tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
3 łyżeczki cukru pudru
1 warstwa: rozkładamy herbatniki na blasze (aby ułatwić sobie wyciąganie ciasta, można blachę lekko wysmarować masłem)
2 warstwa: na mleku gotujemy budyń (nie zapominając o cukrze - wg wskazówek na opakowaniu; uważamy na ilość mleka, ponieważ zależy nam na tym, aby wyszła klejąca się masa), do gotującego się budyniu wsypujemy galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i zestawiamy z ognia do wystygnięcia. Zimny budyń ucieramy z masłem lub margaryną. Gotową masę wylewamy na herbatniki.
3 warstwa: układamy krakersy
4 warstwa: wykładamy mleko skondensowane z puszki
5 warstwa: krakersy
6 warstwa: śmietankę ubijamy z 3 łyżeczkami cukru pudru i wykładamy na ciasto
Wierzch posypujemy wiórkami czekolady.
Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, aby smaki się połączyły.
Subskrybuj:
Posty (Atom)