Szukaj

niedziela, 30 września 2012

Kolacja na dzień chłopaka

Witam,
Już po kolacji, nie udało się jednak zrobić zdjęć , ponieważ padła bateria w aparacie. Dania bardzo smakowały, więc zapewne zrobię je jeszcze raz i wtedy uzupełnię notatkę.


TATAR

Składniki: (dla 2 osób)


250 g tatara wołowego

8 małych grzybków marynowanych
6 małych ogórków konserwowych
1 mała cebula
olej
przyprawa magii
2 żółtka

Wykonanie:

Grzybki, ogórki i cebulę siekamy drobno i układamy w "kupkach" na talerzach. Z tatara robimy kulkę z dziurką w środku i wlewamy żółtko, tak aby się nie rozlało. Wszystko polewamy delikatnie olejem i magii. Jeśli lubicie możecie posypać świeżo zmielonym pieprzem.



SYTA MEKSYKANKA 


Trochę zmieniłam przepis, który został przedstawiony w programie "Ugotowani". Jest to naprawdę syta zupa, która powinna zasmakować każdemu.


Składniki (dla 2 osób):


puszka czerwonej fasolii

przecier pomidorowy (250 ml)
przyprawy: bazylia, pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do dań z fasoli
pół kostki rosołowej
pół łyżki miodu
2 jajka
oliwa
kulka mozarelli

W blenderze miksujemy fasolę z przecierem pomidorowym, doprawiamy wskazanymi przyprawami wg własnego uznania i dodajemy miód. W rondelku rozpuszczamy kostkę rosołową w niewielkiej ilości wody (ponieważ zupa ma być bardzo gęsta),a następnie dodajemy przygotowaną pastę z fasolii. Podgrzewamy.


Na dnie talerzy układamy pokrojoną w plastry mozarellę. Na rozgrzanej oliwie smażymy jajka sadzone uważając aby żółtka się nie rozlały.


Wylewamy zupę na mozarellę i na to kładziemy sadzone jajko. Można udekorować szczypiorkiem.


 A co sądzicie o dodaniu do tej zupy czosnku lub cebuli? :)




KARKÓWKA POD PIERZYNKĄ


Składniki:


2 kotlety z karkówki w marynacie (takiej jaką lubicie)

350 g sera żółtego
średni majonez
2 średnie cebule

W naczyniu żaroodpornym wyłożyć kotlety z karkówki i obłożyć cebulą pokrojoną w krążki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3/4 startego sera wyłożyć na karkówkę z cebulą, a resztę wymieszać z majonezem. Polać przygotowane danie tą masą.  Wstawić do piekarnika na 30 min (180 stop.), następnie zgasić piekarnik, ściągnąć przykrywkę i trzymać w piekarniku aż masa od góry się przyrumieni.

Podawać z ziemniakami i surówką.




FLAN


Trochę inaczej niż instrukcja na opakowaniu ;)


Składniki:


Creme caramel z sosem karmelowym Winiary

250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka

Przygotowanie:

Mleko zagotować, śmietankę wymieszać z MNIEJSZĄ SASZETKĄ (zawierającą proszek sosu karmelowego). Zdjąć mleko z ognia, wlać przygotowaną masę i zagotować.

Do rondelka wsypać proszek z dużej saszetki (przeznaczony na masę śmietankową) i zalać przygotowanym wcześniej mlekiem z dodatkami. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do naczyń deserowych. Wstawić do lodówki na ok. 1,5 h.


Powstaje słodko- gorzki deser, w smaku przypominający tiramisu.



SMACZNEGO! :)

Słodki drink

Hej,
Mamy dla Was dzisiaj bardzo dobry drink, który będziecie mogli wykorzystać na przyjęciu organizowanym dla rodziny lub znajomych,a także wieczorem dla odprężenia. Nie zawiera dużo alkoholu, więc nie musicie obawiać się o poranne dolegliwości.

Skład:
40 ml ginu
50 ml soku grejpfrutowego
50 ml soku pomarańczowego
30 ml grenadyny


Przygotowanie:
Składniki wlewamy do shakera (do połowy wypełnionego lodem). Wszystko razem mieszamy. Przelewamy do kieliszka od Martini. Możemy udekorować owocem.

sobota, 29 września 2012

Zbliżający się dzień chłopaka


 Drogie Panie,czy szykujecie już coś dla swoich mężczyzn? Ja chciałam przedstawić Wam pomysł na obfitą i bardzo smaczną kolację we dwoje. Wieczorem wrzucę przepisy, zdjęcia i powiem jak wyszło. Mam nadzieję, że choć jedna z Was skorzysta z mojego pomysłu.

Menu zapowiada się tak:

Na przystawkę : Tatar z grzybkami, ogórkiem i cebulką
Zupa: Syta Meksykanka (przepis z programu "Ugotowani")
Drugie danie: Karkówka pod serowo-majonezową pierzynką
Deser: Flan ( kremowy deser z karmelem - Winiary)

piątek, 21 września 2012

Ciasto z czekolady

Tanie, proste ciasto o mocno czekoladowym smaku. Z początku, po wyjęciu z piekarnika jest strasznie kruche, jednak gdy ostygnie i trochę odstoi staje się lepkie i pyszne!


Składniki:

170g masła
200 g zwykłej ,twardej czekolady
4 kopiaste łyżeczki cukru pudru
4 jaja
szczypta soli
1 kopiasta łyżka mąki


Wykonanie:

Masło i czekoladę stop w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia.
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Żółtka lekko roztrzep.
Do przestudzonej czekolady z masłem (powinna być nadal płynna) dodaj cukier i żółtka.
Dosyp mąkę i delikatnie wymieszaj masę z pianą. Wylej ciasto do foremki.
Piecz 30 minut w temp. 180 stopni. Ostudzone pokrój w kwadraty

wtorek, 18 września 2012

Udka z kurczaka z papryką i cebulką


Witam,
Dzisiaj mamy dla Was pomysł na wyśmienity, tani obiad. Wyczarujecie go za pomocą udek z kurczaka, zimniaczków i mizerii. Gwarantujemy,że posmakuje każdemu. :) Smacznego!

SKŁADNIKI:
 ( 4 porcje)

4 udka z kurczaka
1 czerwona papryka
1 średnia cebula

1,5kg ziemniaków

2 średnie ogórki gruntowe
duży pomidor
1 ząbek czosnku
mała śmietana 18 %
przyprawa magii
pieprz


Marynata: 8-9 łyżek oleju (można zastąpić oliwą), 1/2 łyżki ziół prowansalskich lub majeranku, 1 łyżeczka vegety, 1 płaska łyżka słodkiej papryki, 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka, szczypta chilli (przyprawy cayenne)Prymat'u


PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotowujemy marynetę z podanych składników. Udka myjemy, nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum pól godziny ( ja zazwyczaj trzymam je 2-3 h).




2. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę (ok. 2 cm) i cebulę w cienkie krążki. Obieramy ziemniaki i zalewamy osoloną wodą.



3. Gdy minie wskazany czas, wyciągamy udka z lodówki. Przekładamy wraz z marynatą do żaroodpornego naczynia (polewając je delikatnie), wsypujemy pokrojoną cebulę i paprykę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 30-40 min.






4. W tym czasie wstawiamy ziemniaki do gotowania i przygotowujemy sałatkę:
kroimy ogórki i pomidora w drobną kostkę, zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku pieprzem i magii. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
5.Wyciągamy kurczaka, podajemy razem z mizerią i polanymi "sosem z kurczaka" ziemniakami.

Jeżeli lubicie mięso na słodko polecam polać kurczaka 1 łyżka miodu przed wstawieniem do piekarnika.


niedziela, 16 września 2012

Zdrowa przekąska z cukinii

Cukinia - odmiana dyni, najlepiej smakuje od lipca do początku października, nadaje się do wielu dań, np. placków, sałatek, lecza, zapiekanek czy dań makaronowych. Najlepiej kompnuje się z kozim serem, fetą, pomidorami, czosnkiem i migdałami. Lubi towarzystwo bazylii i mięty ;) Przez wielu uwielbiana, niestety nie skradła mojego serca, ale jem ją ze względu na ilość witamin i soli mineralnych,które posiada.
Jak narazie mam małe doświadczenie z tym składnikiem, ale postaram się poszerzać moją wiedzę ;)
Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam przekąskę z cukini i cytrynowego twarożku i zachęcić Was do podzielenia się ze mną waszymi przepisami. Może uda wam się sprawić, że cukinia stanie się moim ulubionym daniem :)


Składniki:

1 duża cukinia
250 g serka twarogowego
2 łyżki śmietany 18%
1-2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
sól, pieprz do smaku
majeranek, tymianek
szczypiorek
bazylia ( jeśli macie akurat pod ręką, to najlepiej świeża)
olej/oliwa



 Wykonanie:

1. Twarożek rozdrabniamy i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przyprawy ( albo świeże,posiekane albo suszone) wedle własnego uznania.


2. Ścieramy na tarce sparzoną skórkę z cytryny i dodajemy do twarożku. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.


3. W tym czasie przygotowujemy cukinię. Kroimy ją w dość cienkie plastry, smarujemy delikatnie olejem lub oliwą i posypujemy pieprzem ( opcjonalnie, my po prostu lubimy mocno doprawione jedzenie).


4. Grilluj cukinię na patelni grilowej, bez dodatku tłuszczu z obydwu stron, aż skórka zmięknie.


5. Podawaj posmarowaną serkiem i rozkoszuj się ciekawym smakiem :)



I jak podoba się Wam taka propozycja? Oczywiści można też użyć innych warzyw: bakłażan, paprykę, szparagi czy pomidorki koktajlowe.
Próbowaliście kiedyś grillowaną cukinię z serem fetą, polaną oliwą i posypaną oregano? Ja mam zamiar spróbować już niedługo...

Udanego niedzielnego odpoczynku i smacznego!:)

sobota, 15 września 2012

Sałatka brokułowa z wędzoną szynką


SKŁADNIKI:

średniej wielkości brokuł
2 świeże ogórki
25 dag szynki wędzonej
5 jajek
2-4 ząbki czosnku ( w zależności od tego jak intensywny smak lubicie ;))
mały majonez
sól, pieprz
odrobina soku z cytryny





WYKONANIE:

- Brokuł myjemy i wkładamy do garnka z gotującą się wodą na ok. 7-10 min, tak aby go nie rozgotować.
- Jajka wstawiamy do gotowania, tak aby wyszły na twardo.
- W tym czasie kroimy ogórka w kostkę, a szynkę w dość duże płaty.




- Wyciągamy ugotowanego brokuła. (Pamiętajmy o tym, aby polać go zimną wodą, ponieważ inaczej straci kolor.) Oddzielamy różyczki i umieszczamy w misce/salaterce.

-Dodajemy wcześniej obrane, niezbyt cienko pokrojone jajka.
- Posypujemy wszystko przygotowaną szynką. Delikatnie solimy.


- W kubku przygotowujemy sos: majonez mieszamy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Polewamy sałatkę.

- Najlepiej wsadzić do lodówki na godzinę, aby smaki się przejadły. Podawać ze świeżym pieczywem i szyneczką  :)



Strogonow z pieczonymi ziemniaczkami curry

Strogonow, niby proste, znane przez wszystkich danie, ale w każdym domu smakuje inaczej. Używamy innych rodzajów mięs, warzyw i przypraw, mieszamy różnorodne składniki i proporcje. Podczas swoich poszukiwań kulinarnych napotkałam wiele przepisów na to danie, jednak dziś postanowiłam przedstawić ten domowy, którego nauczyła mnie moja mama. Podstawowa wersja, która gościłą na naszym stole, została dzisiaj wzbogacona przecierem pomidorowym, który podobno jest podstawą Strogonowa.
Polecam to danie wszystkim, głównie mężczyznom, ponieważ jest dość tłuste i może zastąpić często znienawidzoną przez płeć przeciwną zupę ;) Jeśli lubicie NAPRAWDĘ tłuste "zimowe" jedzenie to polecam dodać do Strogonowa boczek.
Tymczasem, życzę smacznego i proszę, żebyście podzielili się z Nami waszymi sugestiami i wskazówkami.


Składniki na strogonowa:

(na 12 porcji)

1 kg łopatki
2 duże cebule
1 papryka konserwowa
5 średnich ogórków konserwowych
pół kg pieczarek
8 suszonych grzybów
mała puszka pomidorów bez skóry
przyprawy: sól,pieprz, vegeta, liść laurowy,ziele angielskie, ostra papryka, maga, suszona papryczka chilli ( jeśli ktoś lubi)
mąka
woda
śmietana 18 %


Wykonanie:

1. Łopatkę umyć, poroić w grubszą kostkę i smażyć na gorącym oleju, aż nabierze ciemnego koloru ( jest to bardzo ważne, aby sos nie był "blady"). Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Przełożyć mięso z cebulą do wysokiego naczynia, zalać 1,5 l ciepłej wody. Gotować na małym ogniu,dodając: liść laurowy, ziele angielskie, vegetę, sól, magę,suszone grzyby (ważne,aby zachować kolejność).
3. Następnie dodać zesmażone i pokrojone w niezbyt cienkie plastry (3-4 mm) pieczarki.





4. Zalać wszystko pomidorami z puszki bez skóry. Dodać pokrojone w cienkie paski: ogórki konserwowe i paprykę konserwową.
5.Gdy się trochę podgotuje dodać ostrą paprykę, pieprz i papryczkę chilli (wedle uznania).
6.Na koniec przygotować zaklepkę : dobrze wymieszać  półtora łyżki mąki z wodą.
7.Zalać gulasz zaklepką, ciągle mieszając.Zagotować.

Podawać w chlebkach wcześniej upieczonych w piekarniku lub na talerzu, robiąc pośrodku "kleks" ze śmietany;)


Składniki na ziemniaczki:

12 średnich ziemniaków
masło
czosnek pokrojony w cienkie plasterki
przyprawy: pieprz, przyprawa do ziemniaków, curry, bazylia
folia aluminiowa









Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy ze skórek, dobrze smarujemy masłem i maczamy w wymieszanych przyprawach.
2. Wykładamy pojedynczo na folie i obkłądamy plasterkami czosnku. Dokładnie zawijamy.




3.Wkładamy do piekarnika (220 stop.) na 35-40min.


Wszystko podajemy razem.




Witamy was ponownie, przepraszamy za dłuższą nieobecność i obiecujemy poprawę.
W związku z tym,że ostatnio opuściliśmy się trochę w prowadzeniu bloga, mamy dla Was dzisiaj dwie kulinarne, dość proste propozycje. Mamy nadzieję, że Wam posmakują i tym samym wybaczycie Nam dłuższą nieobecność.

Raz jeszcze zachęcamy do komentowania przepisów i dzielenia się Waszymi uwagami, ponieważ interesuje Nas wasze zdanie i jesteśmy otwarci na nowe propozycje kulinarne. Mamy nadzieję, że pozostaniecie z Nami na dłużej.

Bon Appetit! :)