Szukaj

czwartek, 31 maja 2012

Kurczak ze szpinakiem i mozarellą


Cześć,
Dzisiaj chcemy zaprezentować Wam obiad wymyślony na szybko z wykorzystaniem produktów, które akurat mamy w lodówce. Mamy nadzieję, że Wam posmakuje ;p


SKŁADNIKI:

kostka mrożonego szpinaku ze śmietaną   (Lidl)
3 ząbki czosnku
jedno opakowanie mozarelli
opakowanie makaronu (świderki lub tagiatelle)
4 udka z kurczaka ( przyprawione wg uznania i upieczone na patelni lub w piekarniku)

Przyprawy:

pieprz
gałka muszkatołowa
bazylia
słodka papryka
odrobina soli




Przygotowanie:

1. Usmażone udka z kurczaka obieramy, dokładnie oddzielając mięso od kości. Czosnek kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę. 

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wykładamy kostkę zamrożonego szpinaku. Dusimy aż się rozmrozi. 



Dodajemy czosnek, troszkę pieprzu i soli, gałkę muszkatołową i odrobinę bazylii. Wszystko razem dusimy, aż szpinak się delikatnie przypiecze.

3. Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.

4. Do szpinaku dodajemy oddzielone mięso z kurczaka i podgrzewamy . Pod sam koniec dodajemy pokrojoną w plasterki lub kostkę mozarellę (3/4 opakowania) i czekamy aż się delikatnie rozpuści.






5. Makaron wykładamy na talerz i polewamy przygotowanym farszem. Wszystko posypujemy resztą mozarelli.

SMACZNEGO!

P.S. Oczywiście zamiast udek, możecie wykorzystać pierś z kurczaka. My wykorzystaliśmy po prostu resztki z wczorajszego obiadu ;)

wtorek, 22 maja 2012

Paluszki rybne z sosem pomidorowo - serowym


Ciekawy pomysł na urozmaicenie prostego dania obiadowego, jakim są paluszki rybne :)


Paluszki rybne z sosem pomidorowo - serowym
Ilość:  2 duże porcje
Cena: ok. 15 
Czas przygotowania: 30 min. 

Składniki: 

torebka ryżu 
pół cebuli średniej wielkości
2 - 3 ząbki czosnku
pietruszka
serek topiony śmietankowy (bądź kremowy) - 100 g
puszka pomidorów bez skóry
paczka warzyw mrożonych na patelnię ( najlepiej takie, w których jest marchew, groszek, kukurydza i cebulki)
paluszki rybne ( najlepiej ze sklepu rybnego, które mają w środku ciemne, przyprawione mięso)

Przyprawy:
sól, pieprz
oregano
bazylia




Przygotowanie:

1. Cebulę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na suchej patelni aż się  przyrumieni.     
    Wlewamy pomidory z puszki i rozdrabniamy je dokładnie mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki nadal podgrzewając. Tak przygotowany sos odkładamy na bok. 





2. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i pod przykryciem przygotowujemy warzywa z paczki ( ok. 1/3 opakowania). W tym samym czasie przygotowujemy ryż (wg wskazówek na opakowaniu), a paluszki rybne umieszczamy w piekarniku na ok. 20 minut w 220 stop.



3.  Na talerz wykładamy ryż, warzywa i paluszki rybne, które polewamy przygotowanym sosem i posypujemy posiekaną pietruszką. 


SMACZNEGO! 

poniedziałek, 21 maja 2012

Kolorowe Burrito

Na początek chcieliśmy zaproponować coś fanom dobrze doprawionej, pikantnej kuchni :) Jest to przepyszny, szybki obiad, który nadaje się nie tylko dla rodziny, ale także jako poczęstunek dla przyjaciół, na domówce, czy przyjęciu. A teraz mały zarys historyczny ;), żebyśmy wiedzieli "co jemy" i "skąd się to wzięło".
Burrito, czyli właściwie taco de harina ;) pochodzi z Meksyku. Składa się z pszenicznej, zgrilowanej lub podgrzanej na parze tortilli i farszu. Wg meksykańskiej tradycji potrawa ta pochodzi z czasów rewolucji meksykańskiej. Człowiek imieniem Juan Mendez, sprzedawał tacos (odmiana tortilli robiona z mąki kukurydzianej), stojąc na ulicy i używając osła jako transportu. Aby zachować ciepło żywności, Juan wpadł na pomysł, aby owijać ją  w dużym placku. Odniósł spory sukces,a jego stoisko zaczęli odwiedzać mieszkańcy innych rejonów Meksyku. 

KOLOROWE BURRITO

Przepis na 6 porcji
Koszt : ok. 30-40 zł 
Czas przygotowania: 40 min.

Składniki: 
opakowanie tortilli pszennych Mission Deli z suszonymi pomidorami i bazylią ( można znaleźć w Auchan)
2 duże czerwone papryki
półtorej cebuli
cała główka czosnku
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej (najlepiej Bonduelle) 
jedna lub dwie puszki pomidorów bez skóry - tak aby nie było za rzadkie
500g mięsa mielonego wołowego
oliwa

Przyprawy:
sól, pieprz
papryka ostra
papryka słodka
przyprawa meksykańska
chilli
oregano
przyprawa do dań z fasoli (wedle uznania)
kminek (wedle uznania)





Przygotowanie:

1. Cebulę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Z papryki usuwamy gniazda i kroimy ją w większe kwadraty. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. 


2. Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki oliwy, podsmażamy czosnek i dodajemy mięso. Smażymy aż się zetnie, następnie dodajemy cebulę i inne warzywa. Na koniec wlewamy pomidory z puszki i wszystko podgrzewamy dokładnie mieszając







3. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, ok 20 sekund jedna strona. Wykładamy na nie farsz i zawijamy. Można zawinąć dolną część dodatkowo w folie aluminiową, aby burrito się nie rozwaliło.




SMACZNEGO!

Jeżeli macie jakieś inne ciekawe pomysły na burrito, to podzielcie się z nami w komentarzach :)